Norrbotniabanan: Här är planen

Regeringens beslut i förra veckan att ge Trafikverket uppdraget att påbörja planarbetet för Norrbotniabanan Skellefteå-Luleå är ett viktigt steg. Men än är det långt kvar innan vi kan ta tåget på en ny järnväg till Luleå.

Tomas Boström, projektchef på Trafikverket, svarar på frågor om planering och byggande av Norrbotniabanan. Bilden togs tidigare i somras på Ersmarksberget, ovanför där järnvägstunneln ska byggas.

Tomas Boström, projektchef på Trafikverket, svarar på frågor om planering och byggande av Norrbotniabanan. Bilden togs tidigare i somras på Ersmarksberget, ovanför där järnvägstunneln ska byggas.

Foto: Torbjörn Jakobsson/VK

Skellefteå2021-08-06 10:00

Regeringens beslut att ge Trafikverket i uppdrag att påbörja arbetet med att göra järnvägsplanerna för sträckan Skellefteå-Luleå är fortfarande väldigt färskt och har ännu inte skickats till Trafikverkets huvudkontor i Borlänge. Det rapporterar Västerbottens-kuriren.

De som jobbar med projektet Norrbotniabanan kommer så småningom att få en beställning från Trafikverkets planeringsenhet om att starta arbetet. Järnvägsplaner är mycket detaljerade och omfattande. De tar lång tid att göra och de är väldigt dyra att ta fram.

Järnvägsplanerna mellan Skellefteå-Luleå beräknas kosta cirka 600 miljoner kronor. Pengarna ska tas från det nationella planen för transportinfrastruktur 2022-2033.

undefined
Tomas Boström, projektchef på Trafikverket, svarar på frågor om planering och byggande av Norrbotniabanan. Bilden togs tidigare i somras på Ersmarksberget, ovanför där järnvägstunneln ska byggas.

Behöver ni anställa fler för att göra planläggningsarbetet?

– Eftersom Trafikverket och projektet ännu inte har något uppdrag att arbeta med sträckan är inte planeringen för arbetena klar, säger Tomas Boström, projektenhetschef på Trafikverket.

– Vi har dock förhoppningen om att vi ska kunna ta tillvara på delar av den organisation som har erfarenhet av att jobba med planerna på Umeå-Skellefteå. Då projektet är i en intensiv fas för att planera för färdigställandet av den första etappen kan det komma att behövas mer resurser.

undefined
Norrbotniabanan Umeå-Skellefteå ska vara klar 2030, enligt Trafikverkets plan. Nu har regeringen gett Trafikverket uppdraget att även påbörja planarbetet för sträckan Skellefteå-Luleå.

Hur lång tid tar det att göra en järnvägsplan?

– Två till fyra år beroende på komplexitet. Järnvägsplaner på komplexa sträckor, som vid stadspassager, kan ta mer tid.

På sträckan Skellefteå-Luleå kommer det att bli mellan sju och tio järnvägsplaner beroende på vilka lösningar Trafikverket väljer.

– Vi räknar med en total kostnad för samtliga järnvägsplaner på cirka 600 miljoner kronor, säger Tomas Boström.

Det kan jämföras med de redan gjorda järnvägsplanerna för sträckan Umeå-Skellefteå. Där blev slutkostnaden ungefär 400 miljoner kronor.

Det är med andra ord höga kostnader för järnvägsprojekt redan innan själva bygget kan starta.

Norrbotniabanan byggs just nu på den första etappen, den mellan Umeå och Dåva. Den ska vara klar 2024 och då ska godståg kunna rulla där.

undefined
Arkivbild. Det är höga kostnader redan innan själva bygget börjar.

Alla järnvägsplaner på sträckan mellan Dåva och Skellefteå har varit ute på granskning. Nu pågår upphandlingen av arbetet med att ta fram bygghandlingarna. Sedan närmar sig byggstarten för sträckan upp till Skellefteå.

– Entreprenadarbeten planeras kunna påbörjas 2023-2024, säger Tomas Boström.

Norrbotniabanan Umeå-Skellefteå beräknas vara klar 2030. Järnvägsbygget ska finansieras med pengar från den nationella infrastrukturbudgeten för 2022-2033.

Regeringens uppdrag till Trafikverket att inleda planläggningsarbetet för Skellefteå-Luleå ska göra det möjligt att starta bygget på den järnvägssträckan inom ramen för nästkommande infrastrukturplan. Vilket år det kan bli aktuellt med byggstart Skellefteå-Luleå vet ingen i dag.

Hur lång byggtid beräknas för sträckan Skellefteå-Luleå?

– Sträckan Dåva-Skellefteå beräknas ta fem-sex år att bygga. Planeringen för Skellefteå-Luleå är inte lika långt gången, men det kan antas som utgångspunkt. Sträckan Skellefteå-Luleå är något längre samt innehåller passage av två städer vilket kan påverka byggtiden, säger Tomas Boström.

PENGAR TILL INFRASTRUKTUR

Kostnaden för Norrbotniabanan är beräknad till 29 miljarder kronor. Bygget av Norrbotniabanan ska huvudsakligen finansieras av staten med medel ur infrastrukturbudgeten.

Riksdagen godkände regeringens infrastrukturproposition för 2022-2033 tidigare i år. Den omfattar 799 miljarder kronor.

I propositionen förklarade regeringen att planeringen för att bygga Norrbotniabanan ska intensifieras.

Regeringen har nu gett Trafikverket i uppdrag att ta fram en nationell infrastrukturplan för 2022-2033.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!