Första frågan som ställdes av moderatorn och läkaren Kurt Boman var: När infrias löftet om att öppna öron-näsa-halskliniken i Skellefteå?
Enligt ett tidigare löftet från majoriteten ska den åter öppnas när man lyckas rekrytera en fast läkare och inte måste förlita sig på stafettläkare.
Moderaternas Andreas Löwenhöök krävde bättre strategiskt arbete för att rekrytera fasta läkare. Han fick medhåll av Kristdemokraten Karl-Gustav Lilja som även tillade.
– Hyrläkare kostar lika mycket i Skellefteå som i Umeå, sa han.
Linda Strandberg (SD) och Carin Hasslow (L) ifrågasatte att man gjorde en länsklinik som placerades i Umeå.
– Det fanns inte köer i Skellefteå och Lycksele. Nu har man det i Umeå, sa Carin Hasslow.
Håkan Andersson (C) meddelade att man lämnat in en motion om att kliniken ska återupptas i Skellefteå.
Mer specialiserat
Rickard Carstedt (S) pekade på rekryteringsproblem i hela norra regionen. Men moderatorn Kurt Boman pressade honom med att andra städer i norr har bra bemanning av öronläkare. Han frågade om saken inte varit löst om det funnits lokal sjukhusledning i Skellefteå?
Rickard Carstedt förklarade att vi har länskliniker för att vi behöver mer specialiserad vård. De olika sjukhusen har olika specialiteter och att alla inte kan slåss enbart för sitt.
– Vi är ett sjukhus på tre orter, sa han.
Därmed kom debatten in på frågan om länskliniker. Allianspartierna och SD ville utreda länskliniker och önskade att lokal ledning i någon form.
Har vallöfte
När får Skellefteborna tillräckligt med fasta läkare? var nästa fråga.
SD och KD ville prioritera de multisjuka och äldre som behöver fasta läkarkontakter. M och L var mer inne på göra landstinget attraktivt som arbetsgivare. Miljöpartiets Anders Hård ville också jobba med arbetsmiljön. C ville förbättra möjligheten till privata alternativ. Vänsterpartiets Ylva Hedqvist föreslog mer teamarbete.
– Vi är överens i mycket och vi har ett vallöfte om en nära och trygg vårdkedja. Vi har också tillskjutit medel för fler AT- och ST-platser och fått till fler utbildningsplatser och försöker ta steg för steg i processen, sa Rickard Carstedt.
Enligt statistik som Kurt Boman visade har andelen administrativ personal ökat med en dryg tredjedel sedan 2010 inom vården. Politikerna fick fråga om det var för mycket.
Siffrorna tycktes överraska politikerna men de flesta var överens om att pengarna skulle läggas på vård i huvudsak. V och MP ville se över varför det var så.
– Landstinget håller på med annan verksamhet än vård och det får i så fall stryka på foten, sa Andreas Löwenhöök.
Rickard Carstedt påpekade att det pågår mycket utredningsarbete. Håkan Andersson funderade på om de digitala stödsystemen var för ineffektiva.
Här kan du se hela debatten om öron-näsa-halskliniken: