– Det känns jätteroligt att få den här uppmärksamheten. Det är både en bekräftelse på att jag gör något rätt och en morot att fortsätta utveckla verksamheten, säger Ann-Helén Bågesund Marklund till Norran.
Ann-Helén växte upp i norra Tornedalen och i Kiruna. Numera bor hon i Norra Bergfors. För henne är att leva av och bo i naturen en självklarhet som hon har med sig i ryggraden från sin uppfostran.
– I generationer har min släkt bott på landsbygden, berättar Ann-Helén.
2005 började hon i fastighetsbranschen och har bland annat jobbat som mäklare på en fastighetsbyrå och som fastighetsförvaltare. Ann-Helén är även styrelseledamot i Skellefteå Kraft som är Skellefteås största fastighetsägare.
2018 grundade hon företaget Marklund Mäkleri med affärsidén att förmedla fastigheter på landsbygden. Sedan dess har företaget växt snabbt och idag arbetar fem personer hos Marklund Mäkleri och dessutom har de tio visningsvärdar. Marklund Mäkleri är verksamt i fyra kommuner: Skellefteå, Norsjö, Malå och Robertsfors. Där säljer de gårdar, villor, fritidshus och tomter.
– Jag har skapat en arbetsmodell som gör att vi också kan expandera till flera kommuner, men just nu har vi fullt inom det här geografiska området.
Konceptet med visningsvärdar som känner sin egen bygd har visat sig vara en framgångsfaktor.
– Jag eller Morgan Holmqvist, som också är mäklare, brukar alltid vara med på den första visningen och sedan hjälper visningsvärdarna till så att vi kan ge god service till alla som missat ordinarie tillfälle, berättar Ann-Helén.
Hon konstaterar att boende i lantliga miljöer ökar hela tiden. Köparna kommer från hela Sverige och från andra länder i Europa.
– Tidigare var det främst människor som hade anknytning till bygden som flyttade ut på landsbygden men nu är det allt fler som inte har någon anknytning alls som köper hus i byarna.
Intresset från husspekulanter i andra europeiska länder ökar också.
– Innan Brexit var intresset mycket stort från England och tyskarna har alltid varit intresserade av landsbygden i Västerbotten. Många kommer också från Belgien och Nederländerna.
När Marklund Mäkleri har ute en gård på landsbygden till försäljning kommer ungefär hälften av mejlen från utländska intressenter. Där har man en helt annan syn på vår landsbygd än vad vi traditionellt har.
– I Mellaneuropa räknas man som bonde om man har en åkermark på 2 000 kvadratmeter och det är ofta väldigt höga kvadratmeterpriser, så många ser sina framtida drömhem i Västerbottens inland med de ytor vi har att erbjuda nära naturen.
Alla spekulanter har olika anledningar till att hitta ett hus här.
– Men frihetskänslan är ofta drivande, att få en egen plats på jorden.
Närheten till vatten är alltid ett dragplåster men det finns också de som främst är ute efter att bo så långt som möjligt från närmaste granne.
Tiden som många kan tänka sig att pendla till sitt jobb har ökat.
– Tidigare var riktmärket 15 minuters pendlingstid. Det har nu ökat till 30–40 minuter, vilket är ett tydligt trendbrott, säger Ann-Helén Bågesund Marklund.
Att priserna på landsbygden i de här kommunerna är relativt låga är också ett dragplåster. Hon konstaterar att mäklarbranschen hittills inte fokuserat på landsbygden vilket har försvagat prisutvecklingen på dessa fastigheter och i sin tur hämmat utvecklingen.
– En del av mina kunder trodde aldrig att det ens skulle gå sälja sitt hus, men det kan sluta med budgivning och flera hundra tusen kronor i slutpris. Idag är de flesta beredda att betala 500 000–600 000 för ett hus men jag är övertygad om att vi inom en snar framtid får se många fler som har betydligt mer pengar att spendera på sitt boende på landsbygden.
Hon menar att landsbygden är en mycket viktig motvikt till dagens växande städer och det behöver inte ses som att det ena är bättre än det andra, tvärtom behövs båda delar.
Trenden är att det blir enklare för fler och fler att arbeta mer flexibelt med ett utbyggt fibernät.
– Där ligger vår landsbygd i teknisk framkant sett över hela världen.
De nya medborgare som flyttar till Västerbottens inland beskriver hon som driftiga människor som ser stora möjligheter.
Nu när regionen ska växa får vi inte glömma bort landsbygden, här finns en jättestor tillgång att erbjuda inflyttare, avslutar Ann-Helén Bågesund Marklund.