Det var förra måndagen som Skelleftebon Ewa Nordlander, 74, fick ett samtal av en man som påstod sig vara läkare vid Skellefteå lasarett. Mannen frågade hur hon mådde och sa att han ville boka in henne för ett läkarbesök.
– Han sa att han hade en lista med namn och där stod jag med. Men för att han skulle kunna ta hem alla mina journaler behövde jag skanna en QR-kod med min bankdosa.
Bedragaren skickade QR-koden via sms. Men då började Ewa känna att något inte stod rätt till.
– Jag tänkte att om han nu är läkare så borde han väl inte behöva mitt medgivande för att se journalen. Efteråt har jag också reflekterat över att läkare inte själva brukar ringa och boka tider, att det ofta är någon sekreterare eller liknande som gör det.
Ewa drar sig till minnes att hon läst i Norran om liknande QR-bedrägerier.
– Så jag sa till honom att min son har dosan hemma hos sig och att han är polis. Då la han på telefonen.
Hur upplevde du hela situationen?
– Efteråt blev jag alldeles darrig. Jag ringde upp min son, som inte alls är polis egentligen, och han sa ”bravo morsan, du gjorde helt rätt”. Det var skönt att höra.
Ewa Nordlander är rädd att någon annan i Skellefteå kan drabbas och vill nu därför varna andra.
– Om någon ringer och börjar prata om QR-koder ska man inte gå på det utan bara lägga på luren.
Ulrica Heldebro är gruppchef vid polisens bedrägerigrupp i Västerbotten. Hon konstaterar också att Ewa agerade på helt rätt sätt.
– Det var väldigt snabbtänkt av henne, säger hon.
Ewa Nordlander har polisanmält händelsen. När vi ringer Ulrica Heldebro på tisdagen har hon ingen detaljkunskap om ärendet, men hon konstaterar att hon hört talas om tillvägagångssättet och vet att samma slags bedrägeri förekommer även i andra delar av landet.
– Återigen ser vi att bedragarna spelar på äldre personers godtrogenhet, vilket är fruktansvärt. Det är så utstuderat att låtsas ringa från sjukvården, säger hon.
Hennes uppmaning är att aldrig skanna QR-koder, knappa in sitt bank-id eller på annat sätt legitimera sig på uppmaning av någon okänd.
Om man däremot själv ringer ett företag eller en myndighet så kan man bli ombedd att legitimera sig. Det är en helt annan sak, säger hon.
Hur är utsikterna att faktiskt kunna utreda den här typen av brott?
– Det är tyvärr ganska svårt. Man ska först och främst veta vem som har skickat QR-koden. Det är lättare om det finns en registrerad avsändare vilket inte alltid är fallet, säger Ulrica Heldebro.
Under december månad har Region Västerbotten vid två tillfällen informerat om den här typen av bedrägeri och hur man ska göra för att undvika att bli lurad.
– Det är ett brottsverktyg som göder den kriminella ekonomin. Det här har tyvärr blivit en ny vardag för oss och det har varit särskilt mycket de senaste månaderna, säger Karin Sjöberg, säkerhetsstrateg vid Region Västerbotten.
Hon understryker att regionen aldrig ringer och ber någon att legitimera sig via bank-id. Vidare rekommenderar hon den som blivit utsatt att göra en polisanmälan och att eventuellt också kontakta sin bank.
– Som västerbottning ska man vara särskilt uppmärksam vid tider då det går ut utskick till specifika målgrupper, till exempel kallelser till mammografi. Det här vet bedragarna om och de försöker utnyttja det, så då finns det en ökad risk att bli utsatt, säger Karin Sjöberg.