Det var uppströms ganska nära Älvsbackabron som Laila Johansson fick syn på djuret, och det var inte första gången.
– Vi såg en den 15 mars också. Då befann den sig i det öppna vattnet en bit nedanför Älvsbackabron, säger Laila Johansson och tillägger.
– Jag såg faktiskt en för ett år sedan också, vid Bergsbydammen, men innan dess hade jag inte sett någon.
Hon fotograferar mycket och vid uttermötet i torsdags följde hon uttern med kameran en stund.
– Det var ju jättehäftigt. Jag stod på land och den var mitt ute på isen, sedan dök den ner i vattnet och simmade under isen och kom upp och dök om vartannat. Den såg ju mig och den kände sig säkert iakttagen och ville fly någon annanstans och började bege sig mot vaken nedanför Älvsbackabron. Då skyndade jag mig upp på bron och då passerade den jättesnabbt under bron som en raket, sedan försvann den ner i det öppna vatten, säger Laila Johansson.
Att Laila Johansson sett utter det senaste året är nog ingen slump. Efter att beståndet minskat kraftigt i Europa, mycket beroende på jakt och miljögifter, syns nu en ökning, både nationellt och regionalt.
– Uttern ökar i Västerbotten och blir allt vanligare, mest längs kusten. Det grundar vi på data från 2015–2018, då vi började med en inventering, säger Darius Strasevicius, biolog på länsstyrelsen i Västerbotten, och förklarar hur en sådan går till.
– När vi inventerar räknar vi inte exakt individer, men vi besöker punkter och letar efter spillning och andelen punkter där vi hittat spillning har ökat under den här perioden.
Utterbeståndet blir glesare och glesare ju närmare fjällvärlden man kommer. De lever nära vattnet, men kan bara hålla andan i upp till 45 sekunder. Det hindrar dock inte uttern från att vara i vattnet även under vintern.
– Uttern söker sig till lite större älvar som inte fryser, men i de flesta älvar blir det ändå ett litet utrymme mellan isen och vattnet, så de kan faktiskt vara därunder ändå.
Vill ni att människor ska rapportera in när de ser utter?
– Det är trevligt när de ringer, men nu är uttern ganska vanligt längst kusten. Det är inget speciellt med det längre. Men de kan gärna rapportera in det till artportalen.se, där samlas information om alla djur och växter, säger Darius Strasevicius.