I Exploratoriets sal skapas kristaller av salt. Pedagogen Thomas Löfgren blåser med en hårfön på ett miniatyrträd som deltagaren Sally Bauer knåpat ihop. Åtta tjejer i labbrock och skyddsglasögon följer nyfiket hur värmen från hårfönen får saltlösningen att kristallisera sig och förvandlas till en gnistrande vinterskrud.
– Bundet kväve skapar små kristaller. Om ni vill göra det här hemma kan ni blanda salt i ett glas vatten och låta det stå några dagar, förklarar Thomas.
På Exploratoriet blandas pedagogik, lek och vetenskap. Cool Teknik riktar sig till barn mellan 9 och 12 år. I veckan har 21 vetgiriga deltagare ritat med 3D-penna, programmerat robotar och testat olika animationstekniker.
Projektet är ett samarbete mellan Exploratoriet, T2 College och LTU. Två av dagarna tillbringades på campus, något som uppskattades av deltagaren Märta Burman, 10.
– Det roligaste var när vi fick rita med en 3D-penna och programmera en robot, säger hon.
Även Signe Aktell, 10, gillade aktiviteterna på campus.
– Vi pratade om AI och tv-spel. Sedan fick vi testa hur man spelar in scener till actionfilmer och dataspel. Vi fick styra ett monster som attackerade en kille i en dräkt framför en green screen och så fick vi styra kameran också, säger hon.
Cool Teknik har funnits i flera år. Inledningsvis som ett sätt att väcka tjejers intresse för teknik och naturvetenskap – men nu kan både killar och tjejer delta.
En aktivitet på det späckade schemat var stop motion-filmer. Åke Vestermark, 11, och Valter Ölvebring, 10, har skapat filmen "Killer Kid".
– Vi började med att skriva manus, men det tog rätt lång tid att filma och klippa, säger Åke.
– Det har varit jättekul att jobba tillsammans, säger Valter.
Pedagogen Thomas Löfgren och Exploratoriets vd Sara Stengård är nöjda med årets upplaga.
– Det var faktiskt en tjej som sa: “Nu fattar jag varför det heter Cool Teknik... för det är ju cool teknik”. Det är roligt, säger Sara Stengård.
De hoppas att Exploratoriets evenemang kommer få fler ungdomar att vilja jobba med teknik.
– Det är härligt att se glöden och glädjen väckas. Vi har ett skriande behov av kompetens inom dessa områden. Om vi kan skapa ett intresse får vi bättre förutsättningar att rekrytera personal på sikt, säger Thomas Löfgren.