Låg arbetslöshet ger Northvolt en utmaning

Skellefteå har en låg arbetslöshet och låg tillväxt. ”Det är en utmaning för oss”, sa Katarina Borstedt, Northvolt, vid morgonmötet på fredagen.

Mike Kazmierski, näringslivschef i Reno, Nevada, berättade om stadens utveckling efter Trslas etablering.

Mike Kazmierski, näringslivschef i Reno, Nevada, berättade om stadens utveckling efter Trslas etablering.

Foto: Pressbild

Skellefteå2019-03-01 14:12
undefined
Katarina Borstedt, Northvolt, berättade på morgonmötet om Northvolts kommande planer på rekrytering.

Näringslivskontorets morgonmöte på fredagen drog en rekordpublik. Rubriken för dagen var ”Lärdomar från Teslas Gigafactory”.

Katarina Borstedt, Northvolt, berättade om utbildningsplanerna för företaget som faktiskt fyller två år nästa vecka.

Färdas 700 meter

Northvolt har satt målet att produktionsstarten ska ske i slutet av 2020 för första delen av fabriken i Skellefteå. Borstedt visade en kartbild av centrala Skellefteå och lade på Bergsbyns Industriområde på det för att ge en bild av industriområdets storlek: det täckte till 90 procent centrum.

En annan bild av produktionen är att ett batteri i tillverkningsskedet kommer att färdas 700 meter från start till mål i produktionslinan.

Många kompetenser

Borstedt berättade att Northvolt kommer att behöva en bredd av kompetenser för både fabriken och dess automatiska produktionsprocess.

undefined
”Vi vill bygga framtidens industriarbetsplats”, sa Katarina Borstedt och förklarade att företaget vill försöka tvätta bort begrepp som tjänstemän och kollektivanställda.

Det handlar om kvalitetssäkring, underhållsteam, administration, samt kanske framförallt operatörer och materialhanterare.

Vi vill hitta personer att anställa och få dem att flytta till Skellefteå.

Borstedt sa vidare att företaget har en ambition att komma ifrån uppdelningen av kollektivanställda och tjänstemän.

– Vi vill bygga framtidens industriarbetsplats, förklarade hon.

Rekryteringsprojekt

I dag har företaget 220 anställda från 40 länder.

– Vi vill hitta personer att anställa och få dem att flytta till Skellefteå.

Som Norran Affärsliv tidigare berättat är ett rekryteringsprojekt i full gång. Det handlar om att kartlägga vilka kompetenser som finns, vilket behov som finns och se till att det finns utbildningar på olika nivåer, men samtidigt också söka möjlig personal i andra delar av landet.

Företagskluster

För Northvolts del handlar det i grunden bara om fabriken, men runtom kommer ett rejält företagskluster att bildas.

Det framgick också i den film där Mike Kazmierski, näringslivschef i Reno, Nevada, berättade om etableringen av Teslas Gigafactory 1 på platsen med start 2014.

Nyligen var ett antal personer från Skellefteå kommun och Northvolt på studiebesök där.

”Sitt inte och vänta…”

Förutsättningarna för Reno skilde sig från Skellefteås: Nevada är mer glesbefolkat än Västerbotten och hade då en arbetslöshet på 13 procent.

undefined
Mike Kazmierski, näringslivschef i Reno, Nevada, berättade om stadens utveckling efter Trslas etablering.

Den totala ytan för Gigafabriken är nästan 1 miljon kvadratmeter, det vill säga ungefär dubbelt så stor som Northvolts yta på Bergsbyns Industriområde och fullt utbyggd ger fabriken 6500 jobb.

I dag är arbetslösheten i området nere på 3.3 procent och etableringar har varit lönedrivande, enligt Kazmierski. Den öppna arbetslösheten har på åtta åt minskat med över tio procent eller drygt 22000 personer.

Då han ser tillbaka på utvecklingen har han ett tydligt råd som kan sammanfattas: ”Sitt inte och vänta på att fabriken ska bli klar – agera direkt!”

Reno har räknat på vad Teslaetableringen betytt. Varje jobb hos Tesla har gett 2,84 nya jobb, varav många i nystartade bolag.

Kazmierski berättar att det finns enormt många plus med etableringen där, men att det också kan komma en baksida:

– Kostnaden att leva här har gått upp dramatiskt.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!