Nej, möjligheter till sol och bad är inte allt som högsommarvärmen för med sig. Till exempel kan uttorkning försvåra tillståndet hos patienter som drabbas.
Vätskeintaget ska fördubblasElisabeth Zackrisson, verksamhetschef vid medicin-geriatriska kliniken i Skellefteå, berättar att det finns rutiner för värmeböljor sedan tidigare år.
– Det innebär att vi inte öppnar fönster som vetter mot söder. Vi har kylaggregat på avdelningen och vi tänker alltid på det här med vätska. Vi ser till att patienter dricker och personalen också.
Personalen har även uppmuntrats med vattenmeloner och isglass.
Kylaggregaten kommer bland annat till användning där läkemedel förvaras, då det inte får bli varmare än 25 grader i rummet. De kan även ställas in hos en högt prioriterad patient.
– Annars försöker vi ställa in ett i matsalen så att det finns ett lite svalare ställe man kan gå till.
Då behåller matsalen kanske även sin sociala funktion?
– Ja precis, säger Elisabeth Zackrisson.
Äldre personer och små barn löper större risk att drabbas av värmeböljor än andra. Värmen över Skellefteregionen har däremot inte medfört något markant inflöde av patienter.
– Vi har liksom inte fått någon stockning på sjukhuset, inte ännu i alla fall.
Inte ännu? Har ni sett några sådana tendenser?
– Erfarenheten säger att risken för att personer inte får i sig nog med vätska ökar ju längre värmeböljan håller i sig. Nu har de sagt att temperaturen ska ligga kring 30 grader i några dygn, så det är klart att det kan bli mer kritiskt än vad det är nu, säger Elisabeth Zackrisson.
Hur upplever du det generella läget i sommar?
– Vi har ingen stor överbeläggningsproblematik, men vi har väldigt svårt sjuka patienter på de vårdplatser som vi har.