Kvinnorättskämpe med gröna fingrar

Maria Karlsson är en av initiativtagarna till metoo-uppropet #obekvämarbetstid inom handeln. Ett arbete som fått stort genomslag.

Floristen som kämpar för kvinnors rätt till en trygg arbetsplats.

Floristen som kämpar för kvinnors rätt till en trygg arbetsplats.

Foto: Maia Nyström

Skellefteå2018-06-20 06:15
undefined
Floristen som kämpar för kvinnors rätt till en trygg arbetsplats.

I samband med första metoo-uppropet tog Maria Karlsson tillsammans med fyra andra kvinnor initiativet att starta hashtagen #obekvämarbetstid. Då fanns inget upprop från handels- och servicebranschen, men floristen Maria från Skellefteå ansåg att det krävdes.

– Vi är inte en del av inredningen som man kan behandla hur som helst, säger hon.

Samarbetar

Det har hänt en hel de sedan uppropet startades för ett halvår sedan. Bland annat har #obekvämarbetstid inlett ett femårigt samarbete med Handelsanställdas förbund.

– Vi har haft fyra möten med nyckelpersoner inom handels. Deras hemsida har anpassats, nu är det lättare att hitta information kring trakasserier och vad du kan göra när du blir utsatt. Vi kommer även skriva en rapport för förbundet att använda vid utbildningar, säger Maria Karlsson.

Mer än så har hänt. Samarbetet har lett till att utbildningar för förtroendevalda inom handels utvecklats. Förtroendevalda ska bli ännu bättre på att motverka kränkande särbehandling, sexuella trakasserier och diskriminering.

Ny arena

Genom samarbetet med handels har uppropet nått en större publik och även resulterat i att metoo-rörelsen tagit plats på den politiska agendan. Socialdemokraterna lovar att stärka skyddet mot trakasserier i arbetslivet. Regeringen har startat en utredning för att porta kunder och de regionala skyddsombuden får 15 miljoner kronor av regeringen för att förebygga och öka kunskaperna kring sexuella trakasserier.

I juli besöker de Almedalen för att bland annat belysa sexuella trakasserier inom handels-och servicebranschen.

– Vi kommer läsa upp anonyma vittnesmål från arbetarkvinnor. Troligtvis blir det också paneldebatt som kommer rikta sig mot partierna, men inget är spikat ännu, säger Maria Karlsson.

Initiativtagarna bakom uppropet vill jobba ytterligare med nya och förbättrade utbildningar för förtroendevalda. Både i hur trakasserier ska bemötas, men även hur det fortsatta arbetet ska se ut för de som blivit utsatta.

– Det är superviktigt. Sen vill vi så klart förhindra att trakasserier sker från första början. Men vi behöver vara realistiska och inse att det troligtvis kommer fortsätta hända, säger hon.

Trygg arbetsplats

Nätverket existerar för att förbättra arbetssituationen för unga tjejer. Men av 1 300 medlemmar på Facebook är det bara 90 personer som vågat vittna och 377 stycken som skrivit under uppropet.

undefined
Maria Karlsson hoppas på ett samhälle fritt från diskriminerande jargong och sexuella trakasserier

– Tjejerna vågar inte, de är rädda för att arbetssituationen ska förvärras. Man ska kunna gå till jobbet utan att vara rädd. Därför vill vi som nätverk finnas som stöd för att de ska få en tryggare arbetsplats, säger Maria Karlsson.

Hon hoppas på ett samhälle fritt från sexuella trakasserier och ser fram emot att driva frågan vidare.

– Äntligen kan vi säga ifrån med ett stort systerskap i ryggen. Det är så befriande, säger hon.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om