Kvinnor toppar statistiken vid utmattningssyndrom

Fyra av fem som sjukskrivs för utmattningssyndrom är kvinnor, enligt Försäkringskassan. Ulrika Thornéus tvingades ge upp sitt drömjobb efter att hon blev utbränd. Då började hon göra illustrationer på temat utmattning. ”Tröttheten jag kände var nästan obeskrivlig”, säger hon.

När orden inte räcker till får bilderna tala. Ulrika Thornéus blev utbränd 2015 och började då illustrera bilder på temat utmattning.

När orden inte räcker till får bilderna tala. Ulrika Thornéus blev utbränd 2015 och började då illustrera bilder på temat utmattning.

Foto: Ebba Andersson

Skellefteå2021-12-21 06:15

Ulrika Thornéus har alltid haft ett starkt driv och djupt engagemang i det hon tar sig för. Vardagen har varit fullspäckad med drömjobbet som teckenspråktolk, familjeliv, vänner och föreläsningar. Men 2015 vändes livet upp och ned då den stora smällen kom och hon gick in i en dimma av utmattning. 

– Kroppen kändes tung och seg, som att energin i kroppen låg på en oroväckande låg nivå. Det kändes som att signalerna från hjärnan som säger åt kroppen att göra saker bara gick fram till 50 procent. 

undefined
Ulrikas hund Amira har varit till stor hjälp under utmattningen.

Under ett arbetspass hade hon plötsligt svårt att hänga med i samma tempo som hon brukade. Hon tolkade till en döv person och i vanliga fall brukade deras samspel flyta på i rapp takt. Men den här dagen gick det inte. 

– Det kändes som att jag hade sirap i hjärnan och kroppen. Tröttheten var så påtaglig att det kändes som att allt gick i slow motion. 

Då förstod Ulrika att någonting inte stod rätt till. Hon hade tidigare erfarenhet av stress och utmattning – men det här var något helt annat. Hon sjukanmälde sig och bokade in en tid hos läkaren. 

De stressrelaterade sjukskrivningarna har ökat lavinartat – och framförallt bland unga kvinnor. Ulrika upplevde trots detta en okunskap hos vården och Försäkringskassan när hon blev utmattad. 

– Jag sökte hjälp för extrem trötthet 2013 och 2014 men fick bara höra att det var normalt. 

undefined
Stressrelaterad psykisk ohälsa har ökat enormt de senaste tio åren. Diagrammet visar hela siffror för hela Sverige.

2015 bytte Ulrika vårdcentral och fick då diagnosen stressrelaterad utmattning och sjukskrevs i tre månader. Under den tiden orkade hon näst intill ingenting, dagarna tillbringades främst raklång i soffan eller sängen. 

– Jag ville bara isolera mig. Det värsta av allt var att jag inte hade ork att träffa människor och att mitt tålamod var lika med noll. Jag kände en stor frustration över att min utmattning inte syntes på utsidan. Jag var rädd att människor skulle tro att jag låtsades vara sjuk. 

Hon beskriver hur hon kastades mellan sjukvården och Försäkringskassan. Efter tre månader fick hon träffa en läkare på nytt, som gjorde bedömningen att hon nu var redo att jobba igen. 

– Jag blev förtvivlad, jag visste att jag var långt ifrån frisk. Men de lyssnade inte på mig. Enkla uppgifter, som att köra bil var en stor utmaning. Ibland kunde jag glömma bort vilken pedal som var vilken och vid några tillfällen hade jag svårt att orientera mig. 

undefined
När orden inte räcker till får bilderna tala. Ulrika Thornéus blev utbränd 2015 och började då illustrera bilder på temat utmattning.

Efter två års försök att återgå till sitt jobb som tolk kom Ulrika till insikten att hon inte kunde fortsätta. 2017 sa hon upp sig för att fokusera på att läka.

Hon har alltid haft ett stort intresse för att illustrera och under den här perioden blev det hennes terapi. Med pennan skildrade hon sina känslor genom illustrationer. Det resulterade i flera hundra konstverk på temat utmattning.

Hon började även regelbundet gå på stressrehabilitering. Där fick hon de rätta verktygen för att kunna leva med sin utmattning. 

– Jag lärde mig vilka varningssignaler som är viktiga att vara uppmärksam på, men även hur jag i vardagen kan lindra min stress och vila upp mig. 

Även om hon i dag är frisk ”på pappret”, har hon accepterat att hon aldrig kommer att bli den hon var innan utmattningen. 

– Jag har jobbat, och jobbar mycket med att acceptera de förändringar som utmattningen medfört. Jag jobbar med att försöka acceptera mitt nya jag – en kropp och knopp som har en stor sårbarhet för stress. Och kanske alltid kommer att ha.

undefined
Ulrika Thornéus illustrationer om utmattning.

Att acceptera förlusten av sitt drömjobb som tolk har också varit en stor del av bearbetningen. I dag jobbar Ulrika som elevassistent på Gymnasiesärskolan i Skellefteå. 

– Mitt nya jobb fick mig att inse att det finns andra drömyrken. Jag ångrar inte en sekund att jag sa upp mig från tolkcentralen.
Den mängd skratt och kärlek som jag får på mitt nuvarande jobb tror jag är unikt. 

undefined
Ulrika Thornéus illustrationer om utmattning.

Ulrika använder sina erfarenheter för att sprida kunskap och igenkänning för andra utmattade personer. På sin Instagram ”Utmattningarpariktigt” delar hon med sig av sina illustrationer och tankar. 

– Det är lätt att känna sig ensam i sin utmattning. Men du är långt ifrån ensam och det går att hitta tillbaka till ett fungerande liv igen. Bara för att man blivit utbränd är man inte utdömd. Något som alla bör ha i åtanke är att hälsan alltid ska vara första prioritet – prestation är sekundärt. 

Utmattningssyndrom

I Skellefteå hade 55 kvinnor och 13 män stressrelaterad psykisk ohälsa i december 2010. Vid samma tidpunkt 2020 var 149 kvinnor och 29 män drabbade. 

Kvinnor är oftare sjukskrivna än män – och det gäller i ännu högre grad sjukskrivningar på grund av psykisk ohälsa. Det är 41 procent högre risk att kvinnor drabbas av stressrelaterad psykisk ohälsa än män.

Källa: Försäkringskassan

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!