Skelleftepolisen larmades till bostaden på natten mellan den 12 och 13 mars efter uppgifter om att en kvinna gått till angrepp med ett tillhygge mot en närstående man.
Den 45-åriga kvinnan greps av polisen vid 02.30-tiden på natten och anhölls av åklagare efterföljande morgon.
Enligt uppgifter från Skelleftepolisen behövde mannen lyckligtvis inte uppsöka sjukvård efter angreppet med tillhygget.
Men det är inte det enda brottet som kvinnan misstänks för i samband med dramat i lägenheten.
När åklagare Petra Hedberg häromdagen gick in med en framställan till tingsrätten om att kvinnan skulle häktas redovisades fyra brottsmisstankar, där en av punkterna är en lite äldre händelse.
Den 4 mars: Misshandel i bostaden, knytnävsslag mot mannens huvud/kropp.
Mellan den 12-13 mars: Dramat i lägenheten omfattar tre brottsmisstankar. Ett fall av misshandel handlar om angreppet med ett tillhygge mot mannen. Hon ska även ha dödshotat mannen i samband med attacken.
Men eftersom barn befann sig i bostaden i samband med händelserna och blev vittnen till vålds- och hotbrotten utreds även kvinnan för barnfridsbrott.
Detta brott började gälla i den svenska lagboken från den 1 juli 2021.
Från åklagarmyndigheten påpekas att syftet med den nya lagen är att stärka det straffrättsliga skyddet för barn som bevittnar vissa brott mellan närstående ”eftersom dessa barn enligt forskning löper ökad risk att drabbas av både psykisk och fysisk ohälsa”.
Brottet förutsätter att barnet är närstående eller tidigare närstående till både gärningspersonen och målsäganden i det bevittnade brottet.
Vid häktningsförhandlingen, som hölls bakom stängda dörrar, framgick det via kvinnans advokat Erik von Ahn att 45-åringen förnekar samtliga brottsmisstankar.
Tingsrätten beslutade att kvinnan ska sitta häktad i väntan på åtal och rättegång. Domstolen fann tre skäl för häktning: risken för fortsatt brottslighet, att hon på fri fot kan försvåra utredningen samt att hon ”kan avvika eller på annat sätt undandrar sig lagföring eller straff”.
Utifrån vad som framkommit om kvinnans hälsoläge beslutade även tingsrätten att hon ska genomgå en mindre sinnesundersökning, som kallas paragraf 7-undersökning.
Den kommer att ge en indikation ifall kvinnan kan misstänkas lida av en allvarlig psykisk störning eller inte.