Kupan och Pingstkyrkan: Miljömedvetna ungdomar en ny kundgrupp

Andelen unga som handlar kläder på Kupan och Pingstkyrkans second hand ökar. ”Kanske är det en Greta-effekt”, säger Johnaz Bäckman, butikschef på Kupan.

Mera från Pingstkyrkan: Khalija Umarov sorterar.

Mera från Pingstkyrkan: Khalija Umarov sorterar.

Foto: Yvonne Rönngren

Skellefteå2020-01-14 07:00
undefined
Mariam Azimi grovsorterar skänkta kläder på Pingstkyrkan Second Hand.
undefined
Mera från Pingstkyrkan: Khalija Umarov sorterar.
undefined
Cecilia Ershag är ansvarig för klädhanteringen på Pingstkyrkan. Här bestämmer hon vad de olika plaggen ska kosta, de läggs sedan i olika lådor för de fasta priserna.
undefined
Sorteringen klar och Cecilia Ershag kör ett ställ till förråd. Ska inom kort ut i butiken.
undefined
Sortering pågår på Röda Korsets Kupan. Evelina Sundin Jennerfors gör urvalet, Tommy Lindberg fräschar till de plagg som ska ut i butik.
undefined
Fyll kassen för 50 kronor är Kupans sätt att rensa undan, berättar Evelina Sundin Jennerfors och butikschef Johnaz Bäckman.
undefined
Saker som ligger till sig på Kupan.
undefined
Skänkt vid fel tillfälle. Tur att Kupan har ett stort lager dit sådana här kartonger kan köras.

Ska klädernas miljöpåverkan minska så måste det köpas mindre nytt, och varje befintligt plagg användas längre.

Vill man inte själv nöta upp de kläder man köpt så är second hand ett alternativ. Skänka och köpa. Kanske för att få variation eller hitta storlekar som passar bättre.

Evelina Sundin Jennerfors har jobbat elva år på Röda Korsets Kupan i Skellefteå, och hon ser att nya kunder har upptäckt deras butik. Tidigare var det relativt stor andel äldre och nyanlända som handlade, nu har gruppen unga och miljömedvetna tillkommit.

Max tre månader

Vi går bakom kulisserna och Johnaz visar hyllorna för det nyinkomna. Lådorna packas upp löpande och innehållet sorteras. Saker som inte är i säsong packas om och körs till ett lager där det får vänta.

Kläder som fungerar hängs ut i butiken, och där får de vara i max tre månader.

Det har nyligen införts ett färgsystem för att markera hur länge sakerna funnits i butiken. Så att man kan sortera bort det äldsta.

Aldrig använt

Frågan är då om Skellefteborna har kort användningstid på sina kläder?

– Det händer att plagg har prislappen kvar. Det är också många plagg som ser väldigt lite använda ut. När det gäller gardiner och annan textil kan de ligga kvar i förpackningen, säger Evelina.

– Men vi får också in sådant som hör till en annan tidsålder. På så vis får vi ett roligt utbud med alla modetrender, säger Johnaz Bäckman.

Evelina Sundin Jennerfors säger att det finns kunder som kommer in varje dag för att leta fynd. Hon tror också att det finns folk som köper för att sälja vidare.

– Vi är glada för att folk skänker istället för att kasta, så vi kan hålla igång vår verksamhet. Vi ligger i tiden, och återbrukat var ju också fjolårets julklapp, avslutar Johnaz Bäckman.

Samma på Pingstkyrkan

Norran tittade också bakom kulisserna i Pingstkyrkans second hand.

– Vi säljer i snitt 365 plagg varje dag vi har öppet, och det är tre dagar i veckan, säger föreståndare Raymond Lundin.

Även på Pingstkyrkan har man noterat ett stort ökat intresse det senaste året. Raymond tror det beror på att återbrukat var ”årets julklapp” i fjol. Det märks tydligt att nya kundkategorier kommer, exempelvis ungdomar, och han tror absolut det har med miljötänket att göra.

– För 3-4 år sedan var det ”fult” att handla begagnat, så är det inte alls i dag, snarare trendigt, säger han.

Skellefteborna gör sig av med mer än två ton textil i veckanMiljö: Nytillverkning av textilier måste minskasSkänkta kläder säljs och pengarna blir bistånd
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!