Kung Carl XVI Gustaf till Skellefteå nästa vecka

Kung Carl XVI Gustaf gästar Skellefteå nästa vecka. Han åker med en delegation från Kungliga Ingenjörsvetenskapsakademien (IVA) som besöker Västerbotten och Norrbotten.

Kung Carl XVI Gustaf besöker Skellefteå i nästa vecka som en del av  IVA:s årliga teknikresa.

Kung Carl XVI Gustaf besöker Skellefteå i nästa vecka som en del av IVA:s årliga teknikresa.

Foto: Mikael Fritzon/TT

Skellefteå2023-10-03 16:12

Hållbar omställning och utveckling är temat för IVA:s årliga teknikresa, 2023 till Västerbotten och Norrbotten,där besök görs i Skellefteå, Luleå och Boden under tre dagar i mitten av nästa vecka.

Frågor som ska vara i fokus är teknikutveckling, kompetensförsörjning och forskning. Delegationen bestå, utöver kung Carl XVI Gustaf, IVA:s preses, näringslivsprofilen Marcus Wallenberg och Tuula Teeri, vd för IVA, av ungefär 30 olika representanter från näringsliv, myndigheter och högskolor.

Teknikresan har genomförts sedan 2001 på kungens initiativ.

Syftet med resorna är att ge ny kunskap och skapa kontakter som på sikt kan leda till ett utökat idéutbyte och stärkt konkurrenskraft, enligt det pressmeddelande som IVA skickat ut.

I Skellefteå är två besök planerade. Ett är på Skellefteå Airport på tisdagen med temat ”Framtidens hållbara flyginfrastruktur” med presentation och demonstration av Skellefteå Airports arbete med frågorna, samt möte med flygutbildningen Green Flight Academy.

Det andra samma dag är med Skellefteå Universities Alliance ett samarbete mellan olika lärosäten för att möta det stora utbildnings- och kompetensbehovet i regionen.

Senare under veckan blir det ett besök vid H2 Green Steels 270 hektar stora fabriksområde i Svartbyn i Boden med rundtur vid bygget av anläggningarna för grön vätgas, grönt järn och grönt stål. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!