Kundvagnar lämnas överallt: ”Ett problem”

Många kundvagnar hamnar på andra platser än i Skelleftebutikernas vagnsgarage. En del lämnas på Skellefteå busstation, andra ligger efter vägarna. Vissa slängs vid rondeller, i älven eller på skoltak. Handlare som Norran har talat med bekräftar att det är ett problem.

Matilda Forslund, Drängsmark, om kundvagnarna på Solbacken.
”Uppe vid E4 står det ett gäng. Vi är väl ganska lata av oss. Det räcker att det är lite nysnö så körs de inte så bra”

Matilda Forslund, Drängsmark, om kundvagnarna på Solbacken. ”Uppe vid E4 står det ett gäng. Vi är väl ganska lata av oss. Det räcker att det är lite nysnö så körs de inte så bra”

Foto: Peter Krikortz

Skellefteå2023-04-18 19:00

Ica Torgets personal hittar ständigt kundvagnar på vift. Främst i parkeringshuset bredvid butiken på Hörnellgatan, Skellefteå busstation och på olika busshållplatser.

– Det är ett problem. Vi går titt som tätt på stan. Kunder kan komma och säga: “Nu har ni kundvagnar vid busstationen på stan“, berättar Eyra Sjöström, butiksföreståndare på Ica Torget.

Hon berättar att butikspersonalen hittar tre till fem kundvagnar varje gång de är ute och letar. Men det var värre förr.

– På förra stället, när butiken låg inne på Vintergatan, fanns det ett jätteproblem med kundvagnar.

undefined
En ensam kundvagn stod vid södra rondellen på E4 i Skellefteå.

Även Jörgen Furberg, butikschef, vid Stora Coop Norrböle, upplever ett liknande problem.

– Vi har blivit av med kundvagnar och jag har aldrig sett dem. Vi har 10-12 stycken som är borta. Det var så roligt, det kom in en kvinna i butiken och berättade att två kundvagnar fanns vid busstationen i stan, säger han och fortsätter:

– Jag har varit och lokaliserat dem och bett om hämtningshjälp. Vi gick plus på kundvagnar den dagen, skrattar han.

På Solbacken träffar Norran några kunder som är ute och handlar med hjälp av en kundvagn. En av dem är Matilda Forslund från Drängsmark som inte brukar hämta kundvagnen närmast bilen.

– Man brukar räkna med att närmast finns det inga. Det känns som jag är alltid stressad när jag gör det här. Det brukar alltid stå några vid sidan om som är parkerade. Det brukar oftast bli de som jag tar. Som sagt, här på Solbacken är det bra. Här finns de överallt. Så länge det inte är snömodd går det bra att köra dem.

undefined
Här ligger kundvagnar i en snöhög på Solbacken.

Var brukar du lämna kundvagnen när du har hämtat den?

– Där jag har parkerat bilen. Inte där jag har hämtat den. 

Har du sett kundvagnar på något annat ställe när du varit ute?

– Uppe vid E4 står det ett gäng. Vi är väl ganska lata av oss. Det räcker att det är lite nysnö så körs de inte så bra. Då står de på sidan om. Någon har parkerat halvdåligt. Man ställer inte till den utan bara ställer den vid sidan. Det är vi människor som måste ändra vårt beteende. Det hade kunnat vara mycket värre. Det finns särskilda ställen att ställa dem här.

undefined
”Jag brukar hämta den från närmaste ställe och ställa den närmast bilen”, säger Per-Åke Gustavsson, Skellefteå.

Per-Åke Gustafsson från Skellefteå brukar hämta kundvagnen från närmaste ställe och ställa den närmast bilen.

Har du sett kundvagnar på andra ställen än där de ska vara?

– Man ser kundvagnar här och var, ute i skogen, vid busshållplatser där uppe vid E4. Men det är inget som jag gör.

Vad tror det beror på att kundvagnarna hamnar här och var?

– Det är en del som drar i väg med dem. En del är ungdomar som vill busköra med dem. Sedan de som drar dem upp till E4 kan vara pensionärer som inte orkar bära så långt. Jag gissar att butikerna är medvetna om detta och åker dit och samlar ihop dem.

undefined
Alexander Björk, butikschef på Ica Kvantum i Skellefteå har inte så stora problem med kundvagnarna. Däremot har de problem med kundkorgar som försvinner.

Norran har också pratat med andra butikschefer i Skellefteområdet och de upplever inte samma problem med att kundvagnarna försvinner men däremot att kundvagnarna kan hamna på olika ställen. För ett tag sedan hade till exempel Ica Kvantum en kundvagn på Engelska skolans tak, berättar butikschefen Alexander Björk.

– Men annars har vi inte behövt göra något speciellt. Men det kanske är värre när man har långt till busshållplatsen. Det kanske försvinner fem kundvagnar per år. När Trästockfestivalen på Nordanå hade sin camping nere på Rovön kunde vi hitta många vagnar där.

Däremot har Kvantum problem med kundkorgar som försvinner.

– Det kanske är för att påsarna har blivit dyrare. Det handlar om ett tiotal kundkorgar i månaden.

undefined
En kundvagn har slängts i Skellefteälven vid Viktoriabron.

På Stora Coop Sörböle har de problem med kundvagnar som dras till busshållplatsen, men även till Sörböle och Anderstorp.

– När vår fastighetsskötare Per Andersson får veta att det står några kundvagnar någonstans åker han och hämtar dem, berättar Susanne Rindelöv och fortsätter:

– Oftast kommer de tillbaka. Sörböleskolan har ringt ibland och berättat att de har låst in dem, då kan Per komma och hämta dem. Vi kanske köper in 20 per år. Det går sönder en del också.

När det gäller kundkorgar brukar de plocka bort dem eftersom.

– Vi köper in nya var tredje månad. Vi försöker köra dem i diskmaskiner. Vi ser sällan att folk tar en kundvagn.

undefined
En ensam kundvagn på Skellefteå busstation. Här hittades två kundvagnar som rymt från Stora Coop Norrböle, två kilometer från busstationen.

Kristoffer Jakobsson på nya Willys på Anderstorp upplever inte att det är något jättestort problem ännu.

Jag var på Solbacken tidigare då kunde kundvagnarna åka till Morö Backe och till busshållplatser.

Han berättar att det kan vara svårt att upptäcka om kundvagnar försvinner:

– Vi brukar fylla på en gång per år. Det kan bli mer problem på sommaren. Det kan vara ungdomar som åker runt eller boende på Anderstorp. Skolorna är duktiga på att höra av sig. De har varit och hälsat på och pratat med oss.

Willys har ett samarbete med Samhall som åker runt och plockar upp kundvagnar.

undefined
Här är en ensam kundvagn vid Kågevägen i Skellefteå.

Även Simon Hardell, butikschef på Willys på Solbacken berättar att det bara är ett fåtal kundvagnar som har försvunnit för deras räkning.

– De brukar sällan försvinna. Inom ett år brukar vi få igen dem. Det kan vara någon enstaka som försvunnit och ligger i något vattendrag eller att någon har plockat hem dem. Vi har inget svinn. De brukar försvinna från våra kundvagnsgarage och hamna vid någon busshållplats. Det är när folk storhandlar och ska med någon buss.

Enligt honom har det varit lite svinn på kundvagnar under den senaste tiden.

– Det är mer på sommaren. De är svårare att dra på vintern när det är oplogat. Då är det lättare att bära. Vi brukar sätta personer på att hämta hem dem igen.

undefined
Här är kundvagnar som väntar på bussen vid busshållplatsen mot Kåge vid E4.

Patrik Nilsson på Ica Maxi Solbacken håller med Simon Hardell om att det är lite svinn men att de har många kundvagnar som kan försvinna från området under året.

– De brukar köras omkring här på Solbacken. Vi har ungefär 50-100 stycken som försvinner från området. Då hämtar vi dem själva och kör dem till vagnsgaraget.

Vi hittar också Sandra Eklund med sonen Axel som är och handlar på Solbacken.

– Vi brukar ta de som finns tillgängliga. Det finns lite olika varianter.

Brukar ni lämna tillbaka dem på samma ställe?

– Oftast, när man har barn tar man den som är närmast bilen för att kunna lasta både mat och barn.

undefined
Sandra Eklund var ute och handlade med sonen Axel ”Vi brukar ta de som finns tillgängliga. Det finns lite olika varianter”, säger hon.

Fakta kundvagnar

Coop Stormarknad Sörböle: 250-300 kundvagnar

Coop Stormarknad Norrböle: 100-140 kundvagnar

Willys Anderstorp: 100-120 kundvagnar

Willys Solbacken: 150 kundvagnar

Ica Torget, centrum: 50-60 kundvagnar

Ica Maxi Solbacken: 300 kundvagnar

Ica Kvantum, Prästbordet: 150-200 kundvagnar

Kundvagnen

Själva kundvagnen uppfanns av affärsägaren Sylvan Goldman i Oklahoma city år 1937. Det var två kundkorgar på en benställning med hjul.

1947 kom första kundvagnen till Sverige.

Men enligt ICA-tidningen hade köpmannen Paul A. Kågström i Skelleftehamn redan julen 1946 kunder med rottingkorgar.

När enkronan och femkronan fasades ut 2017 började många av butikerna ta bort myntinkasten på kundvagnarna medan en del bytte ut sina myntinkast mot nya.

Källa: Företagskällan.se och TT

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!