Norran har besökt två av de stora matbutikerna i Skellefteå, Ica Maxi och Stora Coop. Läsare har hört av sig och berättat att de tycker det kan vara trångt vid till exempel kassorna och entréerna och även i restaurangen på Stora Coop.
Vid tillfället Norran besökte butikerna, vid lunchtid en fredag, upplevdes ingen större trängsel. I båda butikerna är det tydligt angivet vid entréerna hur många personer som får vistas i lokalen och inne i butikerna följer sedan skyltar där man påminns om att hålla avstånd och handla ensam. I högtalarna går det kontinuerligt ut meddelanden med samma budskap.
På Ica Maxi är det uträknat att max 430 personer får vistas i butiken samtidigt, men hur håller man koll på att gränsen inte överskrids?
– Vi har trängselvakter som kontinuerligt räknar hur många kunder som befinner sig i butiken och även ett digitalt system som kollar av hur många personer som befunnit sig i butiken den senaste timmen, säger Patrik Nilsson, butikschef på Ica Maxi, och fortsätter:
– Vi har pratat om att även ha en digital räknare som syns vid ingången så att kunderna själva kan se hur många som är inne i butiken för tillfället. Än så länge har vi inte ens haft i närheten av maxantalet personer. Kunderna är duktiga på att handla ensamma.
Emma Eriksson, kund på Ica Maxi, upplevde ingen trängsel i butiken vid lunchtid på fredagen förrän hon kom fram till kassorna.
– Där kändes det riktigt obehagligt faktiskt. Det blir väldigt trångt och man blir tvungen att stå tätt inpå varandra där mellan de två köerna då kassorna är vända mot varandra. Sedan tycker jag väl att en del borde ta mer hänsyn och inte trängas vid in- och utgångarna, säger hon.
Så här säger butikschefen Patrik Nilsson om kritiken:
– Vi på Ica Maxi har bara öppet varannan kassa och så har det varit sedan lång tid tillbaka. Vi har även handspritsstationer utsatta på flera ställen i butiken och vi har pausat restaurangen sedan i våras för att undvika trängsel.
På Stora Coop turas man om att vara butiksvärdar och då brukar de gå två och två och räkna hur många som befinner sig i butiken.
– Vi brukar göra det då vi märker att det är mycket folk i butiken, men vi gör det som rutin i alla fall minst en gång per dag, säger Susanne Rindelöv, stormarknadschefen på Stora Coop.
Då personalen agerar butiksvärdar går de även fram till kunderna och påminner om att hålla avstånd ifall de ser att de står nära varandra. Sedan går det kontinuerligt ut påminnelser om att hålla avstånd i butikens högtalare.
– 130 personer är det största antalet personer vi haft i butiken sedan vi började räkna, och det är ju färre än hälften av maxantalet av vad det får vara. Vi har aldrig behövt köra ut någon. Nu har vi beställt en digital räknare som kommer sköta räkningen fram över, säger Susanne Rindelöv.
I butiken finns även en restaurang som hör till Stora Coop.
– I restaurangen har vi tagit bort hälften av alla borden och har max fyra stolar vid varje bord. Här har det varit fler som har velat komma in och äta, men då har vi blivit tvungna att stoppa dem, säger hon.
Förutom det har de tagit bort ett stort antal kundvagnar och korgar för att de inte ska bli för många i butiken samtidigt.
– Vi rekommenderar ju via våra skyltar att man ska handla ensam, men ibland kan det ju komma en hel familj på en kundvagn så därför har vi tagit bort betydligt fler kundvagnar och korgar än vad maxantalet personer i butiken får vara.
I butiken har de satt upp skyltar vid de olika avdelningarna med maxantal för varje avdelning. Som till exempel i mejeriavdelning, där man satt upp en skylt om att det får vistas max sex personer där samtidigt. I kassorna har de från och med nu börjat ha öppet varannan kassa i den mån det går.
– Vi ställer om hela tiden och försöker bli bättre och anpassa oss då till exempel kunder hör av sig och tycker till. Nu kommer vi även börja med att bara ha öppen varannan kassa så långt det är möjligt, om det blir jättemycket folk vid kassorna så måste vi givetvis öppna en kassa till, annars bildas bara långa köer. Vi gör det vi kan sedan är det ju också ett eget ansvar som alla måste ta för att se till att det inte blir trängsel, säger Susanne Rindelöv.