Norran har tagit del av ett flertal mötesprotokoll kopplade till kulturhusprojektet. De visar på en oro över projektets kostnadsutveckling. Första gången en större avvikelse nämns är i ett protokoll är från den 5 februari i fjol. Siffran är då 8-9 miljoner kronor minus. Det är över ett halvår innan det kommer ett pressmeddelande om saken.
Fastighetschefen: ”De där siffrorna känner jag inte igen”Stora avvikelser
Protokollen sträcker sig över mer än tre års tid, och här nämns mycket större avvikelser än 9 miljoner kronor. Det handlar om möten där byggets projektering, kostnadsutveckling och senare även byggskedet diskuteras. Här tecknas en helt annan bild av projektets ekonomi än den som kommunen kommunicerat utåt. De som deltar i mötena är bland annat arkitektbyrån White, projektets styrgrupp, samt chefer och representanter från kommunens fastighetsavdelning och från byggentreprenören Hent.
Fast pris
Det finns ett avtal om intentionen, ett så kallat Letter of intent (LOI), att både kulturhus och hotell ska köpas av Samhällsbyggnadsbolaget i Norden AB när hela byggnaden står klar. Prislappen är satt till 1,05 miljarder. Men eventuella fördyringar av projektet står kommunen och Skellefteå Industrihus för, förutom extrasaker som hotellkedjan Elite beställer – vilket de får bekosta själva.
Tyst utåt
Den sista januari i fjol rapporterade Norran om att Kulturhuset i Skellefteå toppar en lista över ”de hetaste byggprojekten i Norrland.” Det är projektdatabasen Sverige bygger som står för listan, och här konstateras att byggnaden blir ”ett av världens högsta trähus”. I ett protokoll från ett partneringmöte några dagar senare nämns en avvikelse på 8 till 9 miljoner kronor.
”Strama åt”
Det är fortfarande tidigt i byggskedet. I protokollet framgår att man vill avvakta med att vidta åtgärder, men här talas om att ”strama åt” samt att gå igenom faktureringsrutiner. Det som hänt i februari, och som Norran också skrivit om, är att marken där huset ska byggas är sämre än väntat. Den extra pålningen kostar. Men kommunens dåvarande projektchef säger då ingenting om den upptäckta ekonomiska avvikelsen. Hon konstaterar visserligen att pålningen kostar, men säger samtidigt att det väntas ge besparingar då det behövs mindre armering och betong för hotellets grund: ”Totalt sett ser vi detta som neutralt, både när det gäller kostnader och tid.” Ingenting nämns heller om att man redan dras med en tidigare avvikelse, från fasen som föregår byggskedet. Det handlar om projekteringskostnader, men det framgår inte i protokollen hur stor avvikelsen är.
Bekymrade
Från februari 2019 till den 20 augusti samma år har minussiffran ökat till 34,7 miljoner kronor, enligt protokoll från partneringmöten. ”Styrgruppen är allvarligt bekymrad över läget. Olika alternativ för att komma i balans utreds just nu”. Här står också att underskottet innefattar ”fas 1 och BH.” Fas 1 handlar om arbetet innan själva byggskedet startat och BH står för byggherrekostnader, exempelvis den tidiga projekteringen. Här diskuteras också möjliga besparingar på cirka 14 miljoner kronor.
Utåt kommunicerar kommunen fortfarande inga minussiffror. Utan istället berättas om att bygget nu intensifieras. I augusti börjar allt fler byggnadsarbetare strömma till – och en rekordstor byggkran finns på plats. Kjetil Sandvoll, byggansvarig på Hent, berättar att specialfordon behövs för att transportera de exceptionellt höga träsektionerna – vissa hela 26 meter höga.
”Det syns en ökad ekonomisk risk utifrån byggets komplexitet med sin unika konstruktion och därmed en stor osäkerhet kring slutkostnadsprognos i detta skede.”
39 miljoner
Den 3 september har avvikelsen vuxit igen. I ett mötesprotokoll kan vi läsa: ”Fortsatt över budget totalt drygt 39 miljoner kronor.” Här specificeras inte exakt vilka delar det rör.
Den 17 september kommer ett pressmeddelande från kommunen om att kulturhusprojektet beräknas bli 9 miljoner kronor dyrare än beräknat: ”De främsta anledningarna till prognosavvikelsen är oförutsedda kostnader kopplade till byggets komplexitet samt att kostnaderna för mark- och anläggningsarbete blivit dyrare än budgeterat.”
Men det stämmer inte överens med protokollen. Den 24 september nämns åter ett minus 39 miljoner kronor. Dagen efter börjar Norran begära ut dessa handlingar från kommunen och efter det nämns inte längre några ekonomiska avvikelser i protokollen.
När det gäller hur underskottet är fördelat mellan kulturhus och hotell finns frågetecken. I en intervju i samband med pressmeddelandet säger Håkan Högdahl, kommunens byggprojektledare, att hela avvikelsen ligger på kulturhusdelen, och inget på hotellet: ”Eftersom den (kulturhusdelen) ligger an mot marken. Hotellet börjar först på våning fem.” Men i protokoll från mars och april ligger kulturhuset på plus medan hotellet bär hela avvikelsen, som då var drygt 6 miljoner kronor.
Tid att spara
Moderaten Andreas Löwenhöök vill efter nyheten om det befarade underskottet veta om slutprognosen är i riskzonen att spricka mer. Svaret från Tomas Teglund (S), ordförande i nämnden för support och lokaler, blir att han förväntar sig att projektet ändå ska hålla budget. Bland annat eftersom så mycket att bygget återstår – tid finns, menar han, att spara in kostnader.
Svaret är daterat den 23 september. Dagen efter kan vi läsa i ett partneringprotokoll: ”Fortsatt över budget totalt 39 miljoner kronor.”
En månad senare konstaterar nämnden för support och lokaler: ”En tillförlitligare slutkostnadsprognos förväntas kunna presenteras på novembersammanträdet, dock pekar allt mot en större avvikelse än nuvarande prognos.”
Stor osäkerhet
I nämndsprotokollet från december står: ”Det syns en ökad ekonomisk risk utifrån byggets komplexitet med sin unika konstruktion och därmed en stor osäkerhet kring slutkostnadsprognos i detta skede.”