Den stora gula kranen körs numera dygnet runt, och det beror på att de mobila kranarna inte längre når ända upp.
– Dessutom är det oftast mindre blåsigt på nätterna, vilket är bra när man ska lyfta stora delar, säger Håkan Högdahl, projektledare på Skellefteå kommun.
Natten mot tisdagen började man lyfta sista etappen till de två torn där hisschakt och trappor ska vara.
Delarna är 12 meter höga och nu när de kommer på plats ser man också vilken sluthöjd byggnaden ska få, 74 meter för att vara exakt.
Man ser också att toppen är nära byggkranens arm.
– Jo, vi jobbar på kranens maxhöjd och det har vi planerat för hela tiden. Vi lyfter upp allt som är stort och tungt nu innan huset försluts. Sedan kan vi använda den stora räddningshissen för att ta övrigt material till våning 20, säger kommunens byggledare Erik Johansson.
Räddningshissen ska kunna ta en bår och blir därför stor till ytan.
– Skulle vi få oväntade problem får vi väl lyfta upp saker med en högre mobilkran eller helipkopter, tillägger Erik.
Monteringen av tornen ligger några dagar efter plan på grund av blåst.
– Vi räknar med att de ska vara på plats innan jul, säger Håkan Högdahl.
Sedan kan de sista fyra våningarna staplas på plats. Det blir två våningar med hotellrum, en våning för restaurang samt den översta våningen som blir spa.
– Bygget som helhet följer tidsplanen, och vi kan hålla slutbesiktning den 24 maj. Vi följer också budget, tillägger Håkan Högdahl.
När alla hantverkare är incheckade är de cirka 160 personer på arbetsplatsen. Antalet växer efter nyår, och som mest kommer fler än 180 reflexklädda personer att slutföra bygget.
– De flesta yrkeskategorier finns redan på plats. Det som återstår är specialister av olika slag som ska montera utrustning, exempelvis scenutrustningen, säger Håkan Högdahl.
I våras hade bygget några fall av corona och för 14 dagar sedan noterades ytterligare ett bekräftat fall.
– Nu i veckan har vi också flera misstänkta fall. En underlevernatör har sex personer sjuka med symptom som liknar corona. De har tagit prover men inte fått svar, säger Erik Johansson.
– Totalt sett är 10-15 personer hemma av olika skäl som har med corona att göra. Utöver misstänkt smitta är det också några som har sjuka anhöriga, säger Håkan Högdahl.
Vi har fått tips om att det regnat in mycket.
– Det har regnat in på vissa ställen, men inte mer än det normala på ett bygge. Snarare mindre, säger Håkan Högdahl.
Där vatten kommer in torkas det bort och ytorna får torka. Sedan slipas det trä som påverkats.
Allt trä består av ihoplimmade lameller, vilket innebär att det är väldigt hårt och motståndskraftigt.
– Det kan nästan inte tränga in något vatten på de plana ytorna. Däremot är ändträet känsligt och därför skyddas det noga innan det kommit under tak.
– Där trä står mot golv finns en distans i ett plastmaterial som är drygt en centimeter tjock. Vattenpölar måste nå över den nivån om det ska skada väggarna, förklarar Håkan Högdahl.
Norran har också fått tips om att monterat kakel har spruckit.
– Det är inget jag känner till, säger Erik Johansson. Huset står stabilit och har inga sättningar.
– Just nu känns det bra med bygget. Får jag en klump i magen så handlar det om vädret när vi monterar resten av hotellet. Kommer det stormar med regn eller snö vore det inte bra, avslutar Erik.