Kulturhusdomen: Expert – ”Felaktig dom – sista ordet behöver inte vara sagt”

När kammarrätten ändrade förvaltningsrättens dom och gav hotellinvesteringen grönt ljus – tolkades lagen tokigt, enligt Olle Lundin, professor i förvaltningsrätt: ”Det blev fel.”

Kan överklagas. Nästa instans blir i så fall Högsta förvaltningsdomstolen.

Kan överklagas. Nästa instans blir i så fall Högsta förvaltningsdomstolen.

Foto: Jenny Petersson

Skellefteå2019-11-14 17:00
undefined
Kan överklagas. Nästa instans blir i så fall Högsta förvaltningsdomstolen.

– Kammarrätten har gjort en vidlyftig tolkning av lagen. Jag förstår hur de tänkt, men det blev fel, säger Olle Lundin.

Kommunen får rätt om hotelldel i kulturhuset

Han är professor i förvaltningsrätt vid Uppsala universitet, och en av landets främsta experter på kommunallagen.

Kammarrättens dom kom i tisdags. Bakgrunden är kommunfullmäktiges beslut i mars 2018, som godkände Skellefteå Industrihus investering i hotellbygget i nya kulturhuset. Beslutet överklagades av fyra kommuninvånare, som bland annat ansåg att kommunens hotellsatsning riskerade att konkurrera ut befintliga hotell, kunde ses som ”spekulativ verksamhet” och bröt mot den kommunala kompetensen, det vill säga de paragrafer som beskriver vad en kommun får och inte får syssla med.

Det är svårt att se principen som relevant i förhållande till ett stort hotell.

Förvaltningsrättens bedömning blev att beslutet inte var förenligt med kommunallagen. Kammarrätten gör alltså en annan bedömning. Skillnaden har främst att göra med synen på om det ligger inom den kommunala kompetensens eller ej. Nej, sa förvaltningsrätten tidigare – om syftet är att rent allmänt trygga tillgången till hotell i kommunen. Detta har i princip endast setts som ok om det helt saknats hotell på orten. Men kammarrätten skriver att syftet inte har varit att ”rent allmänt trygga tillgången.” Syftet är kopplat till att trygga tillgången i kombination med det behov som uppstår vid uppförandet av det nya kulturhuset.

Rätten skriver: ”I den situationen och inom ramen för allmänintresset, det samband som finns mellan verksamheterna och vad en gäst förväntar sig vid deltagande i ett större arrangemang i dagens samhälle”, ses kommunens beslut som kompetensenligt enligt kommunallagen.

Vad betyder det?

– Det finns något som heter anknytningskompetens, det betyder att en egentligen otillåten verksamhet ibland kan accepteras. Exempelvis får en kommun inte driva café eller restaurang, men om kommunen i ett kommunalt badhus vill driva en litet café i direkt anslutning till badet så kan det ses som ok, säger Olle Lundin.

Principen finns, fortsätter han, men går inte att tillämpa här.

– Den anknytande kompetensen ska vara en pytteliten del av det som är den tillåtna huvudverksamheten. Det är svårt att se principen som relevant i förhållande till ett stort hotell, säger Olle Lundin.

Hur kan det bli så här då?

– Det är väldigt sällan kommunal kompetens tas upp i kammarrätten, det var troligtvis ganska främmande materia för ledamöterna. Å andra sidan ska de i sådana här fall också kalla in särskilda experter, säger han.

Kan överklagas

Olle Lundin tror inte att detta nödvändigtvis är sista ordet.

– Det beror på hur ihärdigt man vill ta detta. Det finns ju en instans till att överklaga till. Det är Högsta förvaltningsdomstolen.

Att få prövningstillstånd i Högsta förvaltningsdomstolen är inte lätt, fortsätter han. Det ska i så fall ses som ett principiellt viktigt ärende.

– Men det är ganska sällan de har chansen att sätta tänderna i kommunala kompetensfrågor, så jag ser det absolut inte som omöjligt att målet skulle kunna hamna där, säger Olle Lundin.

Kulturhuset: Delseger för kommunen – hotelldomen kan prövas i Kammarrätten Lorents Burman (S): ”Detta kan bli gynnsamt för flera”Hotellinvesteringen: Förvaltningsrätten upphäver fullmäktiges beslutHotellföreträdarna om kommunens satsning: ”Ett hotell riskerar att slås ut””Ekonomiskt riskabelt att backa nu”Hotellbygget hotat: Flera har överklagat kommunens beslutExpert om hotellbygget: ”Kommunen får inte bygga en sån här specifik historia”
Laglighetsprövning

Alla medlemmar i en kommun har rätt att överklaga beslut som tagits av nämnder, kommun– eller landstingsfullmäktige. Beslutet prövas då i förvaltningsrätten.

Överklagandet ska vara skriftligt och skickas till förvaltningsrätten inom tre veckor efter det att beslutsprotokollet justerats.

Beslut kan upphävas på följande grunder: Det har inte kommit till på lagligt sätt. Det rör något som inte är en kommunal angelägenhet. Organet som fattade beslutet har inte haft rätt att göra det. Beslutet strider mot lag eller annan författning.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!