Det är tidigt på morgonen den 30 december. Solen ska snart gå upp för näst sista gången i år, och inne på Bryggargatan är det full fart.
I köket står Rúnar Larsen och packar årets take away-nyårspåsar. Om ett tag kommer kunderna att köa utanför restaurangen för att hämta sin mat – och Rúnar har redan varit på plats i flera timmar.
– Att vara krögare och driva en restaurang är inget jobb. Det är en livsstil, konstaterar han.
Bredvid sig har han kollegan Jón Óskar Arnason. Tillsammans med Sarah Holmkvist Arnason har de drivit Bryggargatan i Skellefteå i tio år.
Men trion ska snart förminskas till en duo. Det här är nämligen Rúnars sista dag på jobbet.
– Jag får inte ihop livsstilen som krögare och delägare av en restaurang med att vara pappa till en fyraåring. Det är största anledningen till att jag slutar, förklarar han.
Det är ett beslut som har växt fram över en längre tid. Inget man ”bestämmer på en kvart”.
– Jag har haft svårt att släppa jobbet när jag kommer hem. Det finns alltid saker som jag vill eller borde fixa och arbetstiderna kan vara sjukt olika från dag till dag. Det känns skönt att gå vidare från det.
Rúnar Larsen kommer ursprungligen från det lilla samhället Bolungavík på Island och har arbetat som kock på Bryggargatan sedan 2007. Då låg restaurangen i Piteå, men 2011 gick flyttlasset till Skellefteå.
En stad som har förändrats mycket på tio år, konstaterar han och skrattar:
– När vi öppnade här fanns det inte så många andra ställen att äta på. Jag fick åka till Umeå, Luleå eller Stockholm om jag ville äta någon annanstans och få inspiration.
– Men nu händer det jäkligt mycket i stan och det är kul. Konkurrens är viktigt, annars riskerar man att bli för bekväm.
Apropå konkurrens. Med start nu i januari börjar Rúnar sitt nya jobb – på Scandic i Skellefteå. Där ska han ingå i ledningsgruppen som ”service team manager”. Tanken är att han ska utforma och utveckla hotellets restaurangverksamhet.
– Det känns väldigt spännande, det kommer att bli en personlig utmaning. Jag hoppas kunna bidra med min erfarenhet, säger han.
Exakt vad arbetet kommer att innebära är för tidigt att säga, men han konstaterar att hållbarhetsfrågor kommer att vara viktiga.
– Men jag har inga särskilda planer än. Först måste jag sätta mig in i rutinerna och få en uppfattning om hur saker fungerar på Scandic.
Rekryteringen kan ses som ett försök från Scandic att öka sin konkurrenskraft i ett Skellefteå som på kort tid fått flera nya restauranger. Och Rúnar Larsen konstaterar att det ska bli kul att arbeta på hotell igen.
– Senast jag gjorde det var i Reykjavík! Men det var femton år sedan så jag vet knappt om det räknas.
Efter så pass många år som krögare konstaterar han däremot att det kommer kännas konstigt att byta inriktning.
– Jag är väldigt förknippad med Bryggargatan, så det kommer att bli en omställning. Samtidigt känns det både inspirerande och roligt.
Hur skulle du sammanfatta dina år på Bryggargatan?
– Det har varit en jäkligt rolig resa. Jag vill passa på att rikta ett tack till alla som har varit med mig under de här åren. All personal och alla gäster.
– Framför allt vill jag lyfta fram Sarah och Jón Óskar som har varit med hela vägen. Ni har gjort varje dag spännande.