Konsultföretaget började jobba åt Northvolt för ungefär tre år sedan. Först fungerade allt bra, det var mycket jobb och pengarna kom in. Men det senaste halvåret började det bli problem att få betalt. Och i oktober fick företaget gå i samband med den stora nedskärningen, som så många andra konsulter.
– De sista tre månaderna har vi inte fått betalt alls. Inte heller för uppsägningstiden, som är på två veckor. Efter allt jobb vi lagt ner - så blir det så här, säger konsulten.
Northvolt har idag betalningsförelägganden hos Kronofogden på sammanlagt 576 miljoner kronor, och det ökar för varje vecka. Mycket ligger i Expansion Ett, som försatts i konkurs. Där har skulderna minskat något, medan de däremot ökar stadigt för fabriken i Skellefteå, Labs i Västerås och i moderbolaget.
För konsultfirmans del handlar det om obetalda fakturor på en halv miljon kronor. Nog så mycket för ett litet företag, säger ägaren.
– Det är en droppe i havet för Northvolt, men mycket för oss. Räkningarna kommer som vanligt, men inga pengar kommer in, säger ägaren.
Många av småföretagen har inte fakturerat Northvolt direkt, utan genom konsultmäklarfirman Vakanta. Men i mitten av oktober gick Vakanta i konkurs. Av mejl som Vakantas vd Niklas Fehrm skickat ut till sina samarbetspartners, och som Norran tagit del av, framgår det att orsaken till konkursen är Northvolts uteblivna betalningar.
– Det här rör många, många små företag. Många av dem är väldigt arga, men alla vill inte prata om det. De väntar och hoppas kanske på att pengarna ska komma, säger han.
Själv vet han inte vad han ska göra. Förutom att han har räkningar men inga pengar, så sitter han också fast i ett sekretessavtal med Northvolt som gäller i fem år till. Han vill inte dela med sig av avtalet av rädsla att bryta mot det och riskera konsekvenser.
Men Norran har tidigare tagit del av olika sekretessavtal som företagare haft med Northvolt och de är som regel mycket omfattande. Det vanliga vid den här typen av sekretessavtal är också att eventuella tvister ska lösas genom Stockholms handelskammares skiljedomsinstitut, SCC. Men det kostar. Enligt kostnadskalkylatorn på SCC:s hemsida kan ett skiljedomsförfarande kosta flera hundra tusen kronor - i förskott.
– Så det enda ställe där du kan klaga på kontraktsbrott kräver en kafkaartad summa innan de ens tittar på fallet, kommenterar konsultföretagaren.
Istället överväger han nu mer drastiska åtgärder mot sin tidigare uppdragsgivare Northvolt.
– Betalar de inte så går vi till tingsrätten nästa vecka och begär dem i konkurs. Jag vet inte vad vi annars ska göra, de måste betala.
Northvolts kommunikationschef Matti Kataja kommenterar uppgifterna så här:
– Vi är självklart ledsna över att företag påverkas. Vi beklagar den här situationen och vi kan försäkra alla att vi arbetar hårt för att slutföra vår strategiska översyn och få in ny finansiering.