Så började alltså bygget av den förskola som många föräldrar och lärare på Norrhammarskolan var emot. Inte själva bygget, utan valet av plats på en grusplan där skolan brukar ha utejympa.
Men motståndet var förgäves och i våras började entreprenören Nordkust med markarbeten och gjutning av grund. I mitten av augusti började de resa väggarna, vilket gick rätt snabbt eftersom de var gjorda i förväg i bolagets spikhall.
Nuläget är att man har uppe ytterväggar och bärande innerväggar. Framöver ska det jobbas med taket.
Eftersom senaste tiden har varit en regnig historia jobbar de sex snickarna inomhus.
Den här modellen av förskola för sex avdelningar har tidigare gjorts på fyra platser; Mobacken, Falkträsket, Bergsbyn och Brännan. Men det här är första gången kommunen krävde att den ska göras i ett stort tält.
Vid de tidigare byggena var Fredrik Edlund projektansvarig. Han säger att det kom in vatten i förskolan på Brännan vid ett oväder.
– Det hanterades och åtgärdades enligt våra rutiner. Men händelsen är en av flera orsaker till att vi ska prova väderskydd. Det ska nu göras på detta bygge, och sedan ska vi utvärdera, säger Fredrik Edlund.
Tack vare det stora tältet jobbar Nordkust på lite annorlunda vis.
– Förr restes väggarna väldigt snabbt och man lyfte på takdelar som låg färdiga på marken, säger platschef Anders Lundgren.
– Nu behöver vi inte ha lika bråttom med taket och bygger det direkt på sin plats.
Men tältet skyddar inte mot alla väder visar det sig. Eftersom det både blåser och regnar vid Norrans besök har det sipprat in lite vatten i en skarv, och det är några pölar på golvet.
Anders Lundgren ser inte alltför orolig ut.
– Golvet är av limträ och det suger inte upp vatten så lätt, säger han och beordrar en snickare att torka bort vattnet innan dagen är slut, och området där pölarna varit ska markeras med blyertspenna.
– Då vet vi var vi ska kolla med fuktmätare innan man lägger innergolv, säger kommunens projektansvarige Joakim Lundqvist.
På nedre våningen har värmen satts på, och stora fuktborttagare har satts igång, så att den byggfukt som följde med virket ska försvinna.
Nästa sommar ska den stora gården med lekytor göras, och från september nästa år ska barnen välkomnas.
Bygget är budgeterat till 45 miljoner kronor.