Bara i oktober har tre bränder utbrutit på industriområdet. De har kunnat släckas, men en brand ledde till att ett tiotal personer fick uppsöka sjukvård.
Tidigare i år fick Northvolt ett föreläggande om att ett eget brandförsvar ska vara på plats den 1 januari 2024. Större industrier har en skyldighet enligt lag att äga eller bekosta ett eget brandförsvar då konsekvenserna kan bli stora för allmänheterna.
Räddningstjänsten i Skellefteå har under regelbundna mötet med batteribolaget fått intrycket om att det delvis redan skulle ha varit uppbyggt vid det här laget.
– Vi har varit ganska överens om vad som skulle vara på plats och vi har hjälpt dem skriva en del avtal för att hjälpa dem att rigga organisationen. Vi hade trott att de i alla fall skulle ha delar på plats redan, säger Mattias Hagelin och fortsätter:
– Det är olyckligt. De här tre larmen visar ett stort behov av att de själva måste kunna hantera vissa händelser eller vara behjälpliga oss när vi genomför en insats. Jag har förståelse för att det är mycket med att dra i gång en ny industri, men samtidigt är det just i början som behovet är som allra störst.
Faktureras Northvolt för utryckningarna?
– Nej, just nu är det skattebetalarna som står för dessa kostnader så det är väl en av anledningarna till att vissa större industrier är ålagda att hålla eller bekosta en egen beredskap, säger Mattias Hagelin.
Northvolt svarar att många delar finns på plats men att bolaget inte har rekryterat personal ännu.
– Vi har yta på området tillägnat en insatsgrupp och det material som vi behöver för att sätta igång. Det vi saknar är människorna. De rekryteringarna börjar vi med om någon månad, i slutet av året, säger Sanna Bäckström, kommunikatör vid Northvolt.
Har ni haft rekryteringsannonser ute?
– Nej, inte ännu.
Varför påbörjas er produktion innan insatsgruppen finns på plats?
– Vi befinner oss i en uppstartsfas. Vi behöver jobba parallellt med igångsättning, installation och mycket annat. Vi springer så fort vi kan. Vår förhoppning var att det skulle komma igång snabbare.
Är det inte extra viktigt just i början när brandrisken är större?
– Det kan vara så att det är en något förhöjd risk att saker inte går som planerat i början. Vi har ett nära och gott samarbete med räddningstjänsten och involverat dem i processerna, säger Sanna Bäckström.
Ett annat problem är att Northvolts larmkedja inte informerar räddningstjänsten om brandens omfattning, vilket har orsakat stora utryckningar.
– Vi får veta att det brinner på Northvolt men inte hur mycket det brinner eller exakt var. Det är en otroligt stor och komplex anläggning och vi tar det säkra före det osäkra. Det innebär hela resurslistan. På andra stora industrier fungerar larmkedjan bättre och vi får mer information om vad som inträffat och kan då larma resurser utifrån vad som faktiskt kan tänkas behövas, säger Mattias Hagelin.
Northvolt svarar att anläggningen befinner sig i en intrimningsfas.
– Då behöver vi ha en större manuell påläggning. Det kan göra att det tar lite längre tid att bedöma omfattningen av bränder. Framöver ska de automatiska processerna underlätta rapporteringen till räddningstjänsten, säger Sanna Bäckström.