Kritik mot psykiatrin – spände olagligt fast patienter

Två patienter som vårdats i psykiatrin i Skellefteå har spänts fast utan att det finns lagstöd för detta. Det anser Inspektionen för vård och omsorg efter en granskning. Ansvarig chef håller inte med.

Fredrik Renberg är verksamhetschef vid psykiatrin i Skellefteå.

Fredrik Renberg är verksamhetschef vid psykiatrin i Skellefteå.

Foto: Daniel Marklund

Skellefteå2025-03-08 01:00

Nyheten i korthet

  • Inspektionen för vård och omsorg (IVO) kritiserar psykiatriska kliniken i Skellefteå för att ha spänt fast två patienter utan lagligt stöd.
  • Verksamhetschefen vid kliniken, Fredrik Renberg, håller inte med och menar att åtgärderna var välgrundade, men medger att dokumentationen kunde ha varit tydligare.

IVO har nyligen gjort en tillsyn vid en avdelning vid psykiatriska kliniken i Skellefteå. Och de har hittat problem i verksamheten när det gäller rättssäkerheten för patienterna, enligt ett beslut från myndigheten.

Vid ett par tillfällen har patienter spänts fast med bälte utan stöd i lagen. Det krävs att det finns en omedelbar fara för att patienter skadar sig själva eller någon annan om vården ska få möjlighet att använda sig av detta. Något sådant visar inte den dokumentation som IVO tog del av. 

undefined
Tillsynen från IVO var en del i ett uppdrag från regeringen och genomförs nationellt på 15 kliniker under 2024.

Tvångsåtgärder av detta slag får bara användas om de står i proportion till syftet. Går det att använda andra åtgärder ska de i första hand användas. Tvångsåtgärder ska vara så skonsamma som möjligt för patienterna.

Patienter ska även få uppföljande samtal efter tvångsåtgärder. I fyra av fem granskade journaler saknades uppgifter om uppföljningssamtal erbjudits på psykiatriska kliniken.

Verksamhetschef Fredrik Renberg, vid psykiatrin i Skellefteå, håller inte med om att fastspänningarna inte hade lagstöd.

– Åtgärden i sig var välgrundad, bedömer jag.

Det som felat är att de inte varit tillräckligt tydliga i journalen. Han förklarar att det funnits koder för tvångsåtgärder. Åtgärderna som tas ska vara tydligt motiverade i anslutning till koderna och ska inte behöva utläsas ur ett sammanhang i anteckningarna.

– Där har vi brustit och vi tar det till oss. Det är bra att IVO tittar på det.

Han tror att det nya journalsystemet som kommer i april kommer att minska risken att det blir fel framöver eftersom det ska finnas bättre funktioner i det.

– Vi har, redan före granskningen, infört digital fortbildning varje år. Det finns många lagtexter vi måste hålla reda på och hålla levande. Även fortbildningen minskar risken för missar.

Han medger att de kan ha missat att notera uppföljande samtal för patienter efter tvångsåtgärder.

– Vi kan bli bättre på att journalföra det och även om vi inte kan genomföra samtal efteråt.

Enligt Fredrik Renberg har fastspänning minskat markant hos dem senaste åren.

– Vi jobbar hellre med att prata oss fram så att vi kan ge ett lugnande läkemedel.

När kan det vara aktuellt med fastspänning?

– När man kan skada sig själv och andra. Det ska bara vara en kort stund.

Han utvecklar:

– Exempelvis kan det handla om att en patient har en psykos och ser saker, kastar sig mot golvet eller kastar saker. Då kan man behöva ge lugnande läkemedel, men det är svårt utan tillfällig fastspänning

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!