Kritik mot nya lasarettsentrén: Ser flera brister – ”Farliga situationer kan uppstå”

Handikapp p-platserna vid nya lasarettsentrén sågas jäms fotknölarna av RBU, Föreningen för rörelsehindrade barn och unga i Skellefteå, som kräver förbättringar: ”Hur tänkte man här egentligen?”

Foto: Jeanette Lövgren

Skellefteå2019-03-09 08:00
undefined
undefined
undefined

Tre p-platser till vänster om huvudentrén är idag markerade som handikapplatser. Men de uppfyller knappast den standard en sådan måste ha, förklarar Marlene Vikström från föreningen RBU.

– De är för korta, för smala och belägna i rejäl lutning. För den som ensam ska ta sig ur bilen kan det till och med bli farligt om rullstolen sticker iväg, säger hon.

Tokig lösning

Regionen om nya entrén: ”En beklaglig miss – Vi ska åtgärda bristerna till våren”

Norran träffar henne och Katrin Marklund, RBU:s ordförande, vid entrén. De arbetar via föreningen så gott som dagligen med tillgänglighetsfrågor och undrar hur det kunde bli så tokigt.

Det var bättre, då slapp man uppförsbacken och det var plant och ganska gott om utrymme. Nu har man alltså byggt bort det för en busskur som inte ska användas.

Skellefteå lasarett: Politikerdebatt om hållplats – ”Varför bygga en busskur som inte används?”

Norran har tidigare berättat om kritiken mot den nya busskuren framför entrén. När denna sattes upp trodde många att den skulle trafikeras. Men kommunen, som äger bussfrågan, har meddelat att de i dagsläget inte planerar att låta bussar stanna där. Och där busskuren står idag stannade handikappfordon förr.

Snart dags att öppna nya entrén

– Det var bättre, då slapp man uppförsbacken och det var plant och ganska gott om utrymme. Nu har man alltså byggt bort det för en busskur som inte ska användas, säger Marlene Vikström.

Instängda

Dagens platser är bara drygt två meter breda, och inte längre än en vanlig p-plats. Men en handikapparkering behöver vara väl tilltagen. Både på längden och bredden, fortsätter hon.

– Det beror på att den som använder en ramp antingen viker ut den från sidan eller bakom fordonet. Kommer två handikappfordon samtidigt kan man här bli instängd om man har rampen bak, säger Marlene Vikström.

Placeringen av själva handikappskylten har också visat sig problematisk.

– Om man kör in på p-platsen och håller sig inom markeringen så hamnar skylten mitt på bilen. Det kan med andra ord vara omöjligt att rymma rampen utfälld från sidan, fortsätter Marlene.

Och lutningen på platsen är rejäl:

– Särskilt för den som är ensam kan det bli svårt. När du väl tagit dig ut riskerar du att rulla iväg, men det är även tufft för den som ska putta en vuxen person i uppförsbacke, säger hon.

Hur skulle ni vilja att det såg ut?

– Varför inte göra om utrymmet direkt till höger om entrén? Där kunde p-platser på bredden rymmas vilket alltid är bättre. Det är också plant på platsen och nära till entrén, säger Katrin Marklund.

– En ordentlig markering om var p-platsen börjar och slutar är viktigt. Inte bara på marken, eftersom denna ofta är snötäckt. Markeringen bör sitta exempelvis på husväggen, väl synligt, säger Marlene Vikström.

Ny lokalplan för Skellefteå lasarettTakbyte och nya fönsterglas på lasarettet
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!