Så mycket kostar det att återöppna skolorna

Skellefteås skolpolitiker stängde Kanalskolan och Sjungande dalens skola för bara några år sedan. Men i höstas beslutade samma politiker att skolorna ska öppna igen – vilket beräknas kosta flera miljoner kronor. ”Om vi hade kunnat se in i spåkulan hade vi kanske inte fattat samma beslut”, säger Fredrik Stenberg (S).

Sjungande dalens skola och Kanalskolan hann bara vara stängda några terminer – nu ska de öppnas igen och rustas upp för miljonbelopp.

Sjungande dalens skola och Kanalskolan hann bara vara stängda några terminer – nu ska de öppnas igen och rustas upp för miljonbelopp.

Foto: Wilhelm Sandelin Anton

Skellefteå2023-05-08 18:00

Norran har i flera artiklar berättat om besluten att återöppna de båda skolorna, som varit stängda sedan 2020. Skolnämnderna uppskattar att det kommer kosta flera miljoner kronor att ställa dem i ordning och öppna på nytt.

För Sjungande dalens del uppskattas driftkostnaden bli 7,9 miljoner kronor per år. För- och grundskolenämndens utökade kostnader för att öppna skolan beräknas till cirka 6 miljoner kronor.

I Kanalskolans fall ska skolköket göras om helt från grunden. Den beräknade investeringskostnaden är 22 miljoner kronor. Den årliga driftskostnaden för skolan beräknas till 10,6 miljoner kronor.

Nya inventarier har beställts till båda skolorna och det har gjorts en del andra uppfräschningar.

Flera läsare har hört av sig till Norran och ifrågasatt varför skolorna stängdes från första början, inte minst mot bakgrund av att de nu öppnas igen efter bara några terminer.

”Nu ska man öppna dessa båda skolor och lägga massor av miljoner på att renovera. [...] Vilka var det som tänkte så himla fel?”, skriver en läsare.

undefined
Fredrik Stenberg (S), ordförande för för- och grundskolenämnden i Skellefteå kommun.

Fredrik Stenberg (S) är ordförande i för- och grundskolenämnden. Han säger att det, allmänt sett, är svårt att fatta beslut om skolors framtid eftersom elevprognoserna är osäkra.

– Om vi hade kunnat se in i spåkulan och fått veta exakt hur förutsättningarna skulle bli, så hade vi kanske inte fattat samma beslut. Men vi befinner oss i en unik situation i Skellefteå och vi måste vara ärliga med att vi inte kommer att träffa rätt i alla beslut, säger han.

Samtidigt vidhåller han att det ändå var rätt att stänga skolorna, utifrån ”läget som det såg ut då”.

– Det var en annan verklighet då. Under tiden som skolorna har varit stängda har lokalerna dessutom använts till annan kommunal verksamhet på ett bra sätt.

Skolorna stängde år 2020. Redan då visste ni att befolkningen skulle öka. Hade ni inte kunnat förutse att det skulle bli så här?

– Elevprognoserna är det enda vi har att förhålla oss till. Samtidigt är dessa bara en gissning om framtiden. Många andra saker spelar in, till exempel hur vårdnadshavare värdesätter olika skolor, och sådant är svårt att veta på förhand. 

– När det gäller just Sjungande dalens skola trodde vi initialt att friskolan som öppnade i närheten (Internationella engelska skolan, reds. anm.) skulle ta emot fler elever från närområdet. Men så har det inte blivit. Och Kanalskolan ska ju bli en gymnasieskola nu men kan åter bli aktuell som grundskola i framtiden.

undefined
Kanalskolan.
undefined
Sjungande dalens skola.

Det kostar många miljoner kronor att rusta upp skolorna nu när de ska återöppnas. Hade inte pengarna kunnat användas på bättre sätt?

– Den upprustning som sker på skolorna nu hade nog skett ändå. Kanalskolan var till exempel inte i bästa skicket innan. Så i grunden blir det en fråga om när de här investeringarna skulle ha skett, snarare än om de skulle ha skett.

Det kostar väl ändå mer nu, än vad det hade gjort om ni aldrig hade stängt skolorna från första början? Det är ju inventarier och annat som ska beställas och mycket som ska fixas från grunden.

– Det beror lite på hur man ser på det, vi rustar ju upp skolor som vi har i drift också. När man startar upp en ny verksamhet tycker jag dessutom det är rimligt att man gör någon typ av lokalmässig insats.

Som Norran tidigare har berättat är renoveringsarbetet nu i full gång på de båda skolorna. Väggar målas om, böcker har beställts och pedagoger rekryterats. Och enligt Fredrik Stenberg kan det även bli aktuellt att öppna och rusta upp Moröskolan i framtiden. Skolan stängdes samtidigt som de andra skolorna 2020.

– Än så länge har vi hyggligt med elevplatser i området, men det skulle absolut kunna hända. Vi tar beslut efter bästa förmåga utifrån de förutsättningar vi känner till och kan bedöma, säger han.

Fakta

Till hösten kommer det att gå runt 350 gymnasieelever på Kanalskolan. Ekonomiprogrammet, IB-programmet och delar av IM-programmet flyttar in i skolan. Kanalskolan ska användas som gymnasium fram till cirka 2026, då kommunens nya gymnasieskola på Norrböle beräknas stå klar.

Sjungande dalens skola blir inledningsvis en F-3-skola med uppskattningsvis 35-40 elever. Planen är att skolan successivt ska byggas ut för varje år, för att slutligen bli en F-6-skola.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!