Akut veterinärbrist hos Distriktsveterinärerna

Bristen på veterinärer är ett nationellt problem – hos Distriktsveterinärerna i Skellefteå är det akut: ”Just nu har vi tre veterinärer och vi skulle behöva vara sju”, säger klinikchef Carola Marklund.

”Jag vill att personalen ska ett drägligt arbetsschema och de måste få återhämtning”, säger Carola Marklund, klinikchef.

”Jag vill att personalen ska ett drägligt arbetsschema och de måste få återhämtning”, säger Carola Marklund, klinikchef.

Foto: Jeanette Lövgren

Skellefteå2021-07-03 08:00

Hon säger att läget varit akut en längre tid. I Skellefteå håller Distriktsveterinärerna just såpass huvudet ovanför vattenytan och det är oerhört tufft att få ihop scheman. 

Kliniken har öppet dagtid, vardagar, samt jourtid dygnet runt, även helger. Det går inte ihop på endast tre veterinärer och vissa tider tvingas man ta hjälp av andra kliniker. 

undefined
”Jag vill att personalen ska ett drägligt arbetsschema och de måste få återhämtning”, säger Carola Marklund, klinikchef.

– Jordbruksverket har också gått ut med problemet, men det har inte blivit bättre, säger Carola Marklund. 

En konsekvens är att man ibland tvingas tacka nej till kunder. I vissa fall hänvisas kunder till andra städer. 

– Det är jättetråkigt, men jag vill ju inte att mina medarbetare ska bli sjuka, säger Carola Marklund. 

En jourhelg innebär att en veterinär är i tjänst från klockan 17.00 fredag eftermiddag fram till måndag morgon eller måndag förmiddag. Då hanteras endast akuta fall. Det kan handla om en kalvning som gått snett eller en hund som måste opereras med långa och många resor. 

Elin Larsson har varit ute på fältet hos lantbrukare och behandlat kor. På eftermiddagen är det jobb på kliniken med smådjur. Hon har jobbat som veterinär i sex år, varav tre i Skellefteå. 

undefined
Elin Larsson, veterinär, har jobbat ute på fältet på förmiddagen och på eftermiddagen blir det jobb inne på kliniken.

— Det blir långa skift och det är tufft. Vi har flera olika uppdrag på en dag, det kan vara alltifrån produktionsdjur, hästar, sällskapsdjur och vi får ta många akuta fall. Jobbet är jätteroligt men nu är det för mycket, säger hon. 

Vera Bergman har jobbat 31 år som veterinär i Skellefteå. 

– Skillnaden från tidigare är att vi har fler smådjur nu som hundar och katter. Vi har alltid haft mycket att göra, men nu finns inte utrymme att vara ledig efter en jourhelg. Tidigare hade vi en veterinär som var mer inriktad mot hästar, nu har vi Antonio Cacioppo som kommer från Vännäs två till tre dagar varannan vecka, säger hon. 

undefined
Sofia Elgåsen Tuolja jobbar tillfälligt ett par månader hos Distriktsveterinärerna i Skellefteå.

Djurvårdarna och djursjukvårdarna underlättar. De tar prover och utför många andra viktiga arbetsuppgifter, som inte kräver veterinärutbildning. 

Djurvårdaren Jennie Björkman har arbetat hos Distriktsveterinärerna i fyra år. 

– Det är hemskt att vi har så få veterinärer, de gör ett jättebra jobb och vi försöker göra så mycket som möjligt för att underlätta, säger hon. 

I omgångar annonseras det efter veterinärer regionalt, nationellt samt utomlands. 

– Men responsen hittills är inte stor, säger Carola Marklund och fortsätter: 

– Det är jättetrist. Distriktsveterinärerna vill vara en attraktiv arbetsgivare, vilket jag tycker vi är men det är klart att det finns förbättringspunkter. 

Lokalerna i Skellefteå är nyligen om- och utbyggda med flera undersökningsrum, röntgenrum, tandrum, operationsrum och uppvak samt större väntrum och en reception. 

– Vi är ju en stad som växer, fler flyttar hit och många har smådjur så det borde gå locka veterinärer också, säger Carola Marklund. 

Vilken är den yttersta konsekvensen? 

– Att vi tvingas stänga kliniken, men så långt hoppas vi att det inte ska gå. 

undefined
Beth-Lis Raghall, Djurkliniken i Skellefteå, säger att de tidigare märkt av veterinärbristen, men är fullbemannande nu.

Djurkliniken i Skellefteå har också känt av veterinärbristen. 

– Tidigare har vi haft brist, men just nu har vi de tre som vi behöver, säger Beth-Lis Raghall, legitimerad djursjukskötare och biomedicinsk analytiker. 

Förutom grundaren Gertrud Burman har kliniken två veterinärer från Polen. 

Högt kundtryck är vardag även hos Djurkliniken. 

– Men för det mesta kan vi ta emot de som söker sig till oss. 

Distriktsveterinärerna

Kliniken i Skellefteå har funnits i cirka 30 år, ligger uppe vid travbanan och antalet medarbetare är i nuläget 11. 

Mottagningen har öppet dagtid, vardagar och veterinär finns i beredskap dygnet runt, året om för akuta sjukdomsfall. 

Medarbetarna utför många olika typer av behandlingar på alla typer av djur, bland annat smådjur, produktionsdjur och hästar. 

2020 hade kliniken cirka 9 000 förrättningar/ärenden. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!