Kravs vd om Norrmejeriers eko-problem

Norrmejerier vill se en kraftigt minskad produktionen av ekologisk mjölk eftersom de har ett stort överskott av den produkten. Emma Rung, vd för föreningen Krav, har full förståelse för att konsumenterna och bönderna måste tänka mer på sin egen plånbok i dessa kärva tider. ”Men ekologisk odling är ingen trend”, säger hon.

"Jag tror att vi har mycket att lära från Danmark där den ekologiska maten går som tåget", säger Emma Rung.

"Jag tror att vi har mycket att lära från Danmark där den ekologiska maten går som tåget", säger Emma Rung.

Foto: Krav

Skellefteå2022-11-17 08:00

– Det är en långsiktig inriktning för att använda förnybara resurser samt fungera som ett kretslopp och bevara den biologiska mångfalden, betonar Emma Rung.

Hon vill inte lägga någon värdering i att Norrmejerier nu inlett en dialog med ”sina” eko-bönder om möjligheten att gå över till ett konventionellt jordbruk.

– Det är naturligtvis Norrmejeriers ensak i hur de navigerar i den besvärliga tid som vi nu lever i med stigande matpriser och ökade kostnader för bönderna. Vi måste alla vara ödmjuka för valen som görs i dessa tuffa tider, säger Emma.

När Norran får tag på henne deltar hon på konferensen Nordic Organic Food Fair i Malmö.

– Jag tror att vi har mycket att lära från Danmark där den ekologiska maten går som tåget. I Sveriges ses ekologisk mat som en premiumprodukt medan man i Danmark har ekologiska produkter i alla prisklasser som passar olika plånböcker.

undefined
Norrmejerier har idag ett stort överskott av ekologisk mjölk från de cirka 50 eko-bönder som levererar mjölk till dem.

Emma Rung konstaterar vidare att i Danmark finns en bred politisk samsyn när det gäller vikten av att satsa på ekologisk odling eftersom det ger ett bestående mervärde.

– Inom Krav ska vi nu kavla upp ärmarna och lyfta på varje sten för att öka intresset för ekologisk odling och få konsumenterna att förstå vikten av att detta ökar. Här gäller det också att alla aktörer inom livsmedelsindustrin krokar arm med varandra.

En insiktsrapport som Krav publicerade förra året visar att nästan hälften av alla konsumenter i Sverige känner sig förvirrade när det gäller hållbara matval. En majoritet vill handla hållbar mat men maten upplevs som orimligt dyr och att man upplever sig ha för dålig kunskap om vad som är hållbar mat.

Emma Rjung ser en del ljusglimtar när det gäller ekologiska livsmedel.

– Försäljning av Krav-märkta kycklingar ökar liksom Krav-märkt vin. Dessutom finns det en del Krav-märkta ostar som säljer riktigt bra.

Under tredje kvartalet i år steg priserna på den ekologiska maten i Sverige, enligt föreningen Ekologiska Lantbrukarna, med 12,4 procent jämfört med samma kvartal 2021. Samtidigt steg priset på konventionella livsmedel ännu mer än de ekologiska och ökade med 16 procent. En slutsats som föreningen drar är att ekologiskt lantbruk är mindre importberoende eftersom de varken använder konstgödsel eller kemiska bekämpningsmedel. 

Ändå fortsätter ekoförsäljningen att minska. I såld volym har de ekologiska livsmedlen minskat med 13 procent jämfört med samma kvartal 2021.

undefined
"Inom Krav ska vi nu kavla upp ärmarna och lyfta på varje sten för att öka intresset för ekologisk odling och få konsumenterna att förstå vikten av att detta ökar", säger Emma Rung.

Norrmejerier har idag ett stort överskott av ekologisk mjölk från de cirka 50 eko-bönder som levererar mjölk till dem. 

Ekologiska Lantbrukarna är ”starkt oroliga” för att försäljningen av ekologiska livsmedel fortsätter minska, och räknar med att den ekologiska odlingsmarken i Sverige kommer att minska under 2023. 

Enligt den svenska livsmedelsstrategin ska 30 procent av jordbruksmarken vara ekologisk 2030. Idag ligger den siffran på cirka 20 procent.

– Nu när den ekologiska odlingsmarken i Sverige minskar blir det nog mycket svårt att komma upp till målet på 30 procent, säger Mikael Olofsson, som driver Renbergsvattnets Lantbruk och som också sitter i styrelsen för Ekologiska Lantbrukarna.

Krav

Krav-märkt ekologisk mat produceras utan naturfrämmande kemiska bekämpningsmedel. I stället använder KRAV-bönder förebyggande metoder mot ogräs och skadedjur som varierad växtföljd, och dessutom mekanisk ogräsbekämpning och biologisk skadedjursbekämpning. Ekologisk mat produceras också utan klimatskadlig konstgödsel. I stället används ofta gödsel i lokala kretslopp från ekologiska djur på gården eller från en nära omgivning.

Källa: Krav

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!