– Ja, jag kan bekräfta vårt skadeståndsanspråk, säger Lars Burström, ordförande för Vision, Region Västerbotten.
Han berättar att det handlar om repressalier mot en anställd från arbetsgivarens sida. Repressalier som, enligt Vision, kommit efter att den anställde fått en insändare publicerad i Norran.
Skadeståndsanspråket lämnades in till regionen under fredagen. Kia Ronnhed, HR-chef vid regionen, har dock inte hunnit ta del av ärendet när Norran ringer.
Har du kännedom om händelsen – det låter som ett ovanligt ärende?
– Ja, det är ovanligt, tack och lov. Men jag har varken sett det än eller talat med Lars Burström, så jag kan inte säga så mycket mer just nu. Vi behöver få titta på detta först, säger Kia Ronnhed.
Fakta
Meddelarfrihet innebär att vem som helst får lämna i princip vilka uppgifter som helst till en journalist i syfte att de ska publiceras. Undantagen rör exempelvis frågor som rör rikets säkerhet eller det som omfattas av patientsekretess. Den friheten gäller alla. Privatanställda har dock sämre skydd än offentliganställda.
Inom det offentliga är arbetsgivare även förbjudna att efterforska vem som lämnat uppgifter till media. Bara att ställa frågan är straffbart. Den offentliga arbetsgivare som utsätter en anställd som varit i kontakt med media för repressalier riskerar böter eller fängelse.