Krajas skarpa nos hittar mördarsniglar

Att det finns mördarsniglar i Skellefteområdet är ingen nyhet. Men exakt var finns de och hur hittar man äggen? Ett sätt att hitta dem är att anlita Kraja och hundföraren Eva-Karin Sjödin: ”Det är lättast att bekämpa ägg, men svårt att hitta dem utan hund”, säger hon.

Kraja markerar fynd genom att sätta sig ner.

Kraja markerar fynd genom att sätta sig ner.

Foto: Karin Israelsson

Skellefteå2022-10-28 07:30

Det är en vacker höstdag i början av oktober. Vi befinner oss på Tuvan, vid en tidigare handelsträdgård. Där finns också springer spanieltiken Kraja och hennes matte Eva-Karin Sjödin. Det är där jakten på mördarsnigeln och deras ägg ska ske. 

Urkraft har köpt området, som tidigare var handelsträdgård, har valt att kalla det för kulturpark och planerar att använda det för rekreation och mötesplats. 

– Vi har sett ett behov av att utöka vår verksamhet och vi har sett att det finns mördarsniglar inne i parken, säger Ulrika Rauhala. 

Kraja och hennes förare börjar jobba direkt. Det dröjer inte många minuter innan hon sätter sig ner och tittar på matte. Napp! 

– Vi kör sittmarkering och det är när hon hittar sniglar och ägg som hon markerar, förklarar Eva-Karin Sjödin och berömmer hunden. 

undefined
Kraja är sju år och har mycket stor arbetslust.

Att anlita specialsökhund i jakten på den invasiva arten mördarsnigel, eller spansk skogssnigel som är dess riktiga namn, utgår från ett projekt och försök vid Länsstyrelsen i Västerbotten. Man har under våren och sommaren 2022 använt specialtränade hundar och fastighetsägare har kunnat anlita hundteam gratis för sök och rådgivning. 

undefined
Mördarsniglar och ägg hittades på flera platser.

Hundteamet arbetar koncentrerat i ungefär en timme och gör fynd på flera platser i parken. 

– Det här är fullt möjligt att åtgärda. Ur ett saneringsperspektiv är det gynnsamt, säger Eva- Karin Sjödin och fortsätter: 

– Det är en väg på ena sidan och älven på den andra och det gör att det går att få bort sniglarna. 

Hon tipsar om att rensa bort en del växtlighet för att få ner solljus på marken. Sniglarna trivs bäst när det mörkt och fuktigt. 

Ulrika Rauhala går efter, skottar upp jordskikt med ägg och klipper sönder sniglar med en sekatör. 

– Vi är inte förvånade, det är en så pass stor park och nu ska vi hålla efter och klippa ner här på området, säger hon. 

undefined
Snigeläggen ligger dolda under ris och jord.

Mördarsniglar sprider sig exempelvis genom jordsäckar och annat som flyttas från en plats till en annan. Det är också något som Ulrika och hennes team vid Urkraft tänker ta till sig. 

– Vi planerar att ha en sorts recyclingverksamhet här med kompost och egen jord, inte någon försäljning av växer. 

De som deltar den här dagen är imponerade över Krajas arbetslust och iver. 

– Det är fantastiskt att se att det fungerar och ett jättebra initiativ av länsstyrelsen, säger hon. 

Eva-Karin Sjödin driver företaget Skandinavisk hundkompetens med säte i Nordmaling. Hon och hennes kollega utbildar bland annat patrullhundar, röthundar, spritläckehundar, mögelhundar, snigelhundar och läcksökande hundar på markvärme och fjärrvärme samt en hund som söker björnspillning. 

undefined
En sekatör är bra för att klippa itu sniglarna.

Hur tränar man en hund att söka sniglar och ägg? 

– Oavsett doft så använder man sig av hundens jaktlust. I grova drag gäller det att väcka intresse för en doft och belöna. 

Hur lång tid tar det att utbilda en hund i specialsök? 

– Det varierar. Hunden ska lära sig att hitta just den doften och sedan ska man lära in markering. Den ska också fungera i alla miljöer och ha tillräckligt bra arbetsuthållighet, säger hon. 

Hon säger också att såvitt hon vet är det endast hon och Kraja i Västerbotten som är operativa och jobbar skarpt kring snigelsök. 

När började du träna Kraja för det här? 

– För fyra år sedan och hon har jobbat i cirka tre år. 

undefined
Det är Kraja som avgör vilken riktning som ska sökas av.

Projektet i att söka mördarsniglar via länsstyrelsen inleddes för Eva- Karin och Kraja i Nyåker. 

– Första hösten ringades området in. År två sökte vi, hittade och sanerade. Sedan tredje året, i år, ville länsstyrelsen dokumentera hur det ser ut i hela länet, säger hon och tillägger: 

– Vi har åkt ut och gjort folk medvetna om att mördarsniglarna finns, var de finns och hur man riggar insatser mot sniglar och ägg. Att hitta äggen gör skillnad eftersom vi då begränsar nästa generation sniglar. 

Hon säger också att mördarsniglar finns på fler platser i Västerbotten än vad man trott. 

I dag är springer spanieltiken Kraja sju år. Hon och Eva-Karin kommer att fortsätta jakten på mördarsniglar och deras ägg. Nästa insats för Eva-Karin blir att utbilda en unghund i att söka fjärrvärmeläckor. 

Kan man lära en hund att söka vad som helst? 

– Om det finns en doftbild, så ja, det kan man göra. 

Mördarsnigel

Mördarsnigeln (Arion vulgaris), tidigare kallad spansk skogssnigel, kommer från Sydeuropa och är vanligt förekommande i trädgårdar, jordbruksmarker, parker och gräsmarker. Den har fått sitt namn för att den ibland äter andra sniglar.

Metoder för att döda mördarsniglar: 

Klipp snigeln en halv centimeter bakom huvudet. 

Lägg sniglarna i ett stort kärl och häll kokande vatten över dem. 

Lägg sniglarna i en påse och frys in dem. 

Källa: Naturvårdsverket. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!