Den dramatiska singelolyckan inträffade i en by ett par mil utanför Skellefteå.
Ett vittne i byn har berättat för polisen och vid rättegången:
– Jag höll på med blommorna utomhus när jag fick syn på en bil som ”hoppade” över infarten till grannhuset och körde ned i dikeskanten där bilen fortsatte 20 meter. Vid en bro blev det tvärstopp på bilen som sedan voltade.
– Bilen ställde sig först på högkant med bakänden i luften, sedan flög bilen 20-25 meter och landade i diket på hjulen. Jag gick dit och såg att krockkuddarna var utfällda. Vänster dörr öppnades och en kvinna kom ut och skrek att hon hade ont i armen. Ingen annan kan ha funnits i bilen. Flera grannar kom dit och en ringde larmnumret 112.
Ett par veckor efter olyckan förhördes den unga kvinnan av polisen. Där delgavs hon misstanke om grovt rattfylleri. Detta eftersom provtagning visat att hon dels hade kört bilen påverkad av amfetamin och morfin, dels att hon hade 1,45 promille alkohol i blodet.
– Jag blir förvånad att jag hade narkotika i blodet, jag vet inte hur det blev ett positivt provresultat. Jag har inget minne av kvällen. Det måste ha varit någon annan som körde bilen och som drogat ned mig.
– Jag har ingen aning om var jag skulle eller så. Nästa minne är att jag vaknade upp på lasarettet och hade väldigt ont i huvudet. Jag har inget minne av bilfärden och jag vet inte hur jag fick i mig alkoholen, fortsatte hon berätta i polisförhöret.
Nyligen hölls rättegången där kvinnan vidhöll att hon inte hade några minnesbilder av händelsen eller av att hon skulle ha kört bilen:
– Men jag har sett bilder på bilen och har mått dåligt psykiskt.
I domen konstaterar tingsrätten att analysresultat visade att kvinnan efter trafiklyckan hade amfetamin och morfin i kroppen och en alkoholhalt på 1,45 promille. Gränsen för grovt rattfylleri går vid 1,0 promille.
Och vidare:
”Den som har alkohol eller narkotika i kroppen har en förklaringsbörda, det vill säga att personen ska kunna förklara hur han eller hon kunnat få i sig alkohol och narkotika utan avsikt. Hon har inte på något sätt kunnat förklara sig.”
Tingsrätten lägger också stor tyngd på vittnets uppgifter om att kvinnan kom ut från förarplatsen efter olyckan och att ingen annan person fanns i närheten.
Påföljden blev två månaders fängelse.