Varje år arrangeras fler än 300 möten i Sverige med minst 50 deltagare, vilka innehåller en övernattning. Dessa möten är ekonomiskt betydelsefulla, då varje deltagare spenderar i genomsnitt 3 500 kronor per natt och fler än 90 procent av deltagarna bor på hotell.
Destinationsbolaget Visit Skellefteå har satt ett mål på att få tolv större roterande möten varje år, gärna med inriktning på den gröna omställningen.
– Under 2023 har vi haft nio stycken roterande möten. Vi knaprar oss upp mot vårt mål. Omvandlingen i kommunen drar, berättar Stina Renström, affärsutvecklare för hållbara möten och evenemang på Visit Skellefteå.
Många av de konferensbesök som sker är väldigt nischade. Under 2023 möttes i Skellefteå bland andra Sveriges bygglovsgranskare och byggnadsnämndssekreterare, Sveriges överförmyndare och Sveriges kyrkogårds- och krematorieförbund.
Under 2024 sker en rivstart i mitten av januari med Sweden live som intar Sara Kulturhus. På Sweden live möts artistagenturer och musikarrangörer årligen för att diskutera branschens trender och framtidsutsikter.
Ett annat stort arrangemang är Business Arena Norr, den 18 april, som har flyttats från Umeå. Tidningen Fastighetsnytt står bakom.
– Det har 800-900 besökare och många av de som medverkar kommer en dag innan. Nätverksbyggande är bra för Skellefteå. Vårt mål är att hitta kvalitativa möten som tillför Skellefteå någonting. Möten kan bidra till kompetensförsörjningen här, konstaterar Stina Renström.
Andra större mötesplatser, under året som dock inte räknas in i statistiken på grund av längden eller att mötet inte är roterande, är till exempel Nolia karriär och Euro Mine Expo.
Att etablera en konferens kan ta från tre till sex månader eller mer – och en del ligger redan klart de kommande åren. 2025 kommer till exempel Högskola och samhälle i samverkan (Hss) till Skellefteå under senhösten. Konferensen har arrangerats vartannat år sedan 1999. Skellefteå blir den första plats utan lärosäte som får den.
Samhällsomvandlingen och satsningen på Sua, Skellefteå universities alliance, en ny modell för Sverige i syfte att skapa en allians av lärosäten, är tunga skäl till att den hålls i Skellefteå. Kommunen är arrangör tillsammans med LTU.
– Det är kopplat till vårt arbete med Sua där vi jobbat för att skapa en allians av lärosäten som tillsammans kan bidra till att stärka högre utbildning och forskning i Skellefteå. Det har väckt stort intresse och handlar om nya sätt att samverka, både mellan lärosäten och mellan kommun, akademi och näringsliv. Och roligt att vi fick frågan, säger Ida Lindh.
Stina Renström noterar att det ökade intresset för Skellefteå inte bara beror på etableringen av Northvolt och Sara Kulturhus/The Wood Hotel, utan även på den gröna omställningen i stort. Hon understryker att stadens förbättrade konferenskapacitet inte bara gynnar enskilda anläggningar, utan skapar positiva effekter för hela regionen.
– Vi är skickliga på att samarbeta. Alla är lika viktiga, säger hon.