I februari 2022 gjorde räddningstjänsten i Skellefteå en tillsyn på Northvolt Ett, för att kontrollera om verksamheten levde upp till lagen om skydd mot olyckor.
Northvolt bedöms utgöra en så kallad farlig verksamhet. På området hanteras kemikalier och verksamheten omfattas därför också av Sevesolagen, som syftar till att förebygga och begränsa följderna av allvarliga kemikalieolyckor.
Tillsynen resulterade i ett föreläggande om åtgärder, som beslutades av Skellefteå kommun den 10 maj 2022.
Kraven innebär bland annat att Northvolt måste hålla beredskap med personal, egendom och utrustning för att kunna genomföra räddningsinsatser vid eventuella olyckor och bränder på fabriksområdet.
Vid tillsynen konstaterade Räddningstjänsten att Northvolt hade tagit fram en säkerhetsrapport med riskanalyser samt en plan för en så kallad "nödlägesgrupp" med tre personer i beredskap dygnet runt. De ska ha grundläggande förmåga att genomföra mindre insatser, förbereda och ta reda på information inför den kommunala räddningstjänstens insatser samt kunna genomföra första hjälpen.
Det räcker inte, menade Räddningstjänsten i sitt föreläggande. Northvolt måste hålla beredskap med personal, egendom och utrustning för att kunna genomföra räddningsinsatser vid eventuella olyckor och bränder på fabriksområdet. Kort sagt; en egen insatsstyrka.
När den kommunala räddningstjänsten rycker ut till larm på fabriksområdet möts de av byggnader som är både stora och komplexa. En insatsstyrka på området kan bekämpa bränder både snabbare och effektivare, menar Räddningstjänsten och konstaterar att om den kommunala styrkan är ute på andra larm kan en insats på batterifabriken dröja upp till en timme.
Insatsstyrkan på Northvolt måste bestå av minst fem personer; en arbetsledare som ansvarar för arbetet vid insatsen, en rökdykarledare eller kemdykarledare, två rök- och kemdykare samt en särskild person som står i förbindelse med rökdykarledaren och övervakar samt säkerställer att rökdykarna har säker tillgång till släckvatten. Alla personer ska ha tillgång till rätt utrustning, fordon, kommunikationssystem, medicinska kontroller och utbildning.
Kommunen beslutade att kraven skulle vara uppfyllda senast den 1 januari 2024, annars kunde det bli fråga om ett vite.
Northvolt överklagade kommunens beslut till länsstyrelsen i slutet av maj 2022. Företaget skriver att man inte motsätter sig den typen av organisation men "ser inte att ett behov för denna storlek på styrkan finns innan företaget har gått in i produktionsfasen för fas 2, något som är planerat under 2026".
Överklagan avslogs då företaget hade fått gott om tid på sig att uppfylla kraven, samt att Northvolt inte motiverat varför det räcker med tre personer i beredskap fram till 2026.
Nu ligger ett förslag hos Skellefteå kommuns samhällsbyggnadsnämnd om att kräva ett vite av Northvolt. I förslaget står att Northvolt fortfarande inte uppfyller kraven samt att Räddningstjänsten "vid upprepat antal tillfällen fått erfara att Northvolt Ett AB:s beredskap för att kunna hantera egna larm på anläggningen är bristfällig".
Vitet ligger på en miljon kronor, och utöver det föreslås dessutom ett löpande vite på 200 000 kronor vid varje larmtillfälle om inte kraven är uppfyllda innan den 31 maj i år.
Nämnden ska besluta om förslaget under sammanträdet på måndag den 15 april.