Kommunens löner: Jobben där kvinnor tjänar mer än män

På det stora hela tjänar män mer än kvinnor vid Skellefteå kommun. Men bryter man ut enskilda yrken, så finns några undantag. Hit hör exempelvis barnskötare, vårdbiträden och undersköterskor. Där är männens medellön lägre än kvinnornas.

Inom några yrken, exempelvis som vårdbiträden och undersköterskor, har män lägre medellön än kvinnor.

Inom några yrken, exempelvis som vårdbiträden och undersköterskor, har män lägre medellön än kvinnor.

Foto: Grafik: Jenny Petersson

Skellefteå2021-02-17 19:00

Norran har tittat närmare på Skellefteå kommuns lönelista. Här finns totalt 7 937 anställda, som har en medellön på 30 518 kronor. Ett par tusenlappar lägre än medellönen i riket. Hela 75 procent av de anställda är kvinnor. 

Inom kommunen finns flera klassiska låglöneyrken, det vill säga yrken där medellönen är under genomsnittet. Hit hör exempelvis undersköterskor, vårdbiträden och barnskötare. Detta är också yrken där kvinnorna dominerar. Men de män som arbetar inom yrkena ligger inte på kvinnornas lönenivå, generellt sett. Deras medellön är ännu lägre.

Det finns exempelvis 451 barnskötare. Medellönen är 25 065 kronor. Männens medellön är nästan 2 000 kronor lägre. De är emellertid endast 19 stycken, vilket gör en statistisk jämförelse svår. 

Vårdbiträdena är ytterligare ett exempel. De är 570 personer, varav 163 är män. Den totala medellönen är 22 807 kronor, medan männens medellön är drygt 1 000 kronor lägre.

Även bland undersköterskorna ligger männen i lä. De är totalt 1 101 personer, varav 133 är män. Den totala medellönen är 27 000 kronor, och männens medellön är en tusenlapp lägre. Bryter man ut specialistsköterskorna så ger det ingen effekt på medellönen, den tycks vara densamma. På undersköterskornas tio-i-topp-lönelista finns endast tre specialistsköterskor. 

Kvinnorna dominerar inom de flesta yrkeskategorier på kommunen. Men även här finns det undantag. Bland exempelvis anläggningsarbetarna, fordonsförarna och fastighetsteknikerna, dominerar istället männen. Här finns endast åtta kvinnor av 148 anställda totalt. Norran kan inte se att kvinnornas medellön här skiljer sig från männens. 

Även inom skolan dominerar kvinnorna. Men här har männen en fördel lönemässigt. För grundskollärarna, de tidigare åren, är medellönen för kvinnor 34 191 kronor, medan männens medellön är 900 kronor högre. För grundskollärare, senare år, syns samma skillnad. Männen tjänar lite mer. 

Norran bröt ut samtliga förstelärare, som generellt sett ligger lite högre lönemässigt på grund av ett lönetillägg. De är totalt sett 131 stycken, varav 40 är män. Här ligger dock män och kvinnor på samma medellön, 42 496 kronor. Bäst lön har en kvinnlig förstelärare som tjänar 49 000 kronor i månadslön. 

Joakim Lundin är personchef vid Skellefteå kommun. 

Löneskillnaden på totalen kan delvis förklaras med att fler kvinnor är exempelvis undersköterskor. Men hur förklarar man att grundskollärare som är män har högre medellön än kvinnor med samma yrke?

– Det är absolut inte bra, och vårt mål är att det ska finnas en hundraprocentig jämställdhet här. Det är också något vi arbetar systematisk med via årliga lönekartläggningar och särskilda satsningar som personalnämnden beslutar om. Det är också något som blir bättre för varje år, säger han. 

Varför är männens medellön som vårdbiträden och undersköterskor lägre än kvinnornas?

– En förklaring kan vara att det är yrken där många män kommit in sent. Det brukar man exempelvis tala om som en förklaring på att kvinnliga ingenjörer har lägre medellön än sina kollegor som är män. 

– Det kan också ha med utbildning och erfarenhet att göra, men det blir spekulationer från min sida. Även detta är något som borde framkomma vid en lönekartläggning, säger Joakim Lundin.

Fakta

Enligt SCB senaste statistik är medellönen i Sverige 35 300 kronor. Medianlönen, den mittersta lönen i en grupp löner som sorteras i storleksordning från den lägsta till den högsta, är 31 700.

Mäns medellön, för riket, är 37 200 kronor. Kvinnornas medellön är 33 500 kronor. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!