Kulturhusets ekonomi: Får gå back i tre år

I tre år väntas det kommunägda Kulturhusbolaget gå back, med i snitt nio miljoner per år. Det beror på olika typer av startkostnader, bland annat en hyresrabatt till hotellet. "Från år fyra ska bolaget gå runt" säger kommunens ekonomichef Samuel Lundqvist.

Evelina Fahlesson (t v) är ordförande, och Maria Ekberg Brännström är VD i Skellefteå Kulturhus AB.

Evelina Fahlesson (t v) är ordförande, och Maria Ekberg Brännström är VD i Skellefteå Kulturhus AB.

Foto: Yvonne Rönngren

Skellefteå2021-09-16 17:00

När det gäller kulturhuset har ekonomin varit den största diskussionsfrågan, såväl i politiken som på Norrans debattplatser. Värst rasade debatten innan bygget hade börjat. 

Nuläget är att huset är nästan klart, att prognoserna säger att budget ska hålla, men att allt inte är summerat än.

Om budgeten håller så blev huset 120 miljoner dyrare än tänkt, och den ökningen beslutades av politikerna när bygget kommit halvvägs. Pengarna togs från kommunens bolagskoncern.

Nästa orosmoment för kritikerna var den årliga driften, och den finns det nu anledning att titta på: 

Sara kulturhus har varit öppet närmare en vecka när jag stämmer träff med Kulturhusbolagets ledning. 

Formellt heter det Skellefteå Kulturhus AB och har Evelina Fahlesson (S) som ordförande och Maria Ekberg Brännström som VD.

Det är ett av många dotterbolag inom Skellefteå kommuns bolagskoncern. Det har en viktig roll för kulturhuset eftersom de dels ska hyra hela byggnaden (av fastighetsbolaget SBB) och dels ska driva och samordna aktiviteter.

undefined
Maria Ekberg Brännström har nu sin fasta arbetsplats i kulturhuset och visar Evelina Fahlesson runt. Här är ett av de två kontorslandskapen där man nu väntar på att få all tekinik i ordning.

Bolaget bildades 2020 och hade vid det årets slut fem anställda, och gick back med fem miljoner.

2021 har verksamheten ökat markant, nu finns cirka 25 anställda. Enligt liggande budget skulle de i år haft 27 miljoner i intäkter och 33 miljoner i kostnader. 

Det är redan ett faktum att intäkterna blir betydligt lägre eftersom pandemin blev så långvarig, och många konserter och konferenser skjutits på framtiden. 

När mycket ställts in blir även kostnaderna lägre.  

När det gäller personal så ska bolaget ha cirka 30 personer anställda, varav några på deltid. Det blir 12-13 personer som arbetar med teknik, 10-15 värdar och fyra i ledningsgruppen. Värdarna ersätter den traditionella receptionen och ska gå omkring och prata med folk och se till att allt funkar. 

2021 kommer att gå back det också, oklart hur mycket men troligen mer än de budgeterade nio miljonerna. Prognos kommer om någon vecka. 

– Det är inget konstigt att ett nystartat bolag går med förlust då man har kostnaderna före intäkterna, påpekar Maria Ekberg Brännström.

Sedan följer 2022 och då är planen intäkter på 70 miljoner, kostnader på 80 miljoner och ett underskott på 10 miljoner.

– Den budgeten ska vi nu revidera. Saker klarnar ju successivt, säger Evelina.

– Men det är ingen orimlighet att klara planen för 2022, inflikar Maria. Vi är i princip fullbokade nästa vår, från mars till juni och har även mycket nästa höst. Nästa år ser ut att kunna gå väldigt bra. 

Planen för 2023 innebär underskott med åtta miljoner. 

De första årens underskott beror dels på uppstartskostnader och dels på att Elite Hotels har rabatt på sin hyra. Rabatten var bestämd redan från början och är en hänsyn till deras uppstartskostnader. Hotellet har ett kontrakt på 25 år och rabatten gäller i tre år. 

undefined
Många möbler är återbrukade, exempelvis alla som man ser på bilden. Maria Ekberg Brännström berättar om stolarna som hade rejäl stomme och fick ett nytt tyg.

Men även om siffrorna blir röda är Kulturhusbolaget lovat att få täckning genom koncernbidrag under de första tre åren. 

Löftet gavs på styrelsemötet 14 oktober 2020 när kommunens ekonomichef Samuel Lundqvist medverkade. Han sade att bolagskoncernen i sin helhet är mycket solid och att Skellefteå kulturhus AB kan räkna med de tillskott som behövs. Styrelsen ska känna sig trygg ur ett riskperspektiv och fokusera på att utveckla verksamheten. 

Majoriteten i styrelsen är experter inom olika sakområden och kanske inte vana vid att sitta i bolag där det accepteras minussiffror.

– Men även vi politiker behövde få den tryggheten och förstå vad vi jobbar mot, säger Evelina Fahlesson. 

Frågan är då hur benägen man är att hålla budget då "frikort" har utlovats?

Både Maria och Evelina hänvisar till ägardirektivet för bolaget, där det står vad man ska jobba med. 

– Utöver ägardirektivet har vi gjort en specifik affärsplan samt satt upp strategier. Vi rapporterar också till Skellefteå Stadshus AB och de har möjlighet att säga till om vi inte gör rätt saker, säger Evelina Fahlesson. 

Maria Ekberg Brännström säger att hon prioriterar och inte beviljar allt.

– Vi gör en analys inför varje program och väger då kostnader, intäkter och biljettpriser mot varandra. Visst kan vi ta hit en föreställning som är smal och kan bli en förlustaffär men då måste vi också ta hit något som ger vinst.

– Eftersom vårt uppdrag nu är att komma igång och fylla huset så känner jag mig lugn i de beslut som tas. Kostnaderna behövs för att vi ska nå våra mål, säger hon.  

Även om Kulturhusbolaget är relativt litet i personal räknat så ska det hantera stora pengar. Orsaken är att de förmedlar alla hyror inom huset. 

Kulturhusbolaget ska betala hyran för hela byggnaden till Samhällsbyggnadsbolaget (SBB). Årshyran är en kallhyra på 44,5 miljoner i 2018 års penningvärde, och ska uppräknas varje år. Hur uppräkningen görs är en affärshemlighet, får jag veta. 

Det betalar även för driftskostnader, såsom el, värme, sophämtning.

Kulturhusbolaget AB ska i sin tur skicka räkningar på hyra och driftskostnader till två hyresgäster: Skellefteå kommun och Elite Hotels.  

Dessutom ska Kulturhusbolaget i framtiden betala det underhåll som behövs i hela byggnaden (även hotellet).  

Hyresräkningen till kommunen tas omhand av kommunstyrelsen och betalas av kommunala pengar. Kommunen ska fortsätta att bjuda alla fyra verksamheterna på lokaler, och inget krav skickas vidare till dem.

– Istället för att tidigare ha bekostat hyror till de fyra verksamheterna för 6,5 miljoner, kommer kommunen att hålla lokaler för 33,5 miljoner. Skillnaden är 27 miljoner och det blir en årlig kostnad under många år framöver, förklarar Samuel Lundqvist.  

För att detta inte ska belasta skattepengar ska det tas ut mer från det vinstrika bolaget Skellefteå kraft.

– Det beslutet togs av fullmäktige i november 2020. Då bestämdes att det årliga uttaget från Skellefteå kraft ska vara 4,5 procent av eget kapital, istället för fyra procent. De extra pengarna går till driften av kulturhuset, säger Samuel. 

Sammanfattningsvis blir Skellefteå kommunkoncerns extra kostnader för kulturhuset ungefär 36 miljoner per år i tre års tid (2021, 2022 och 2023) och därefter 27 miljoner, om man jämför med vad som betalades för de gamla lokalerna. 

Hela fördyringen tas från kommunala bolag, nämligen Skellefteå Stadshus AB (moderbolaget) och Skellefteå Kraft AB. 

Styrelsen

Evelina Fahlesson (S), ordförande, lokal politiker.

Joakim Wallström (V), vice ordförande, lokal politiker.

Nils E Vesterberg (M), lokal politiker.

Elisabeth Hansa, Schweiz, lång erfarenhet inom evenemang och kongresser.

Staffan Aspegren, Huskvarna. Konstnärlig chef på teatern Kulturhuset Spira som finns i Jönköping.  

Ann-Christin Thunehed, Skellefteå, f d personalchef i Boliden AB.

Anders Lindgren, Bromma. Entreprenör och investerare.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!