Beslutet att söka ett statsbidrag på totalt 5 836 500 kronor togs under socialnämndens senaste sammanträde. Tanken är att pengarna främst ska gå till kostnader för att täcka upp löner, konsulter och utbildning.
Flera åtgärder föreslås. Bland annat vill man ta fram en beredskapsplan för utrymning av vård- och omsorgsboenden men man vill också köpa in vattendunkar, pannlampor och radioapparater som kan användas vid strömavbrott.
– Vi måste uppdatera oss och vara förberedda på kommande kriser. Det kan vara väderomslag med kyla och värme, strömavbrott, covid och andra smittsjukdomar som förekommer, säger Iosif Karambotis (S) och fortsätter:
– Det har hänt mycket de senaste åren som vi måste ta höjd för och vara beredda att möta. Vi kan inte vara hundra procent beredda på allt, men vi måste göra allt vi kan för att förbereda organisationen och ha en krisberedskap så vi inte blir tagna på sängen.
Det område som kommunen vill satsa mest pengar på med det ansökta statsbidraget, nästan 2,8 miljoner kronor, är så kallad kontinuitetshantering – alltså hur man ska kunna fortsätta att bedriva de samhällsviktiga verksamheterna även under höjd beredskap.
Näst mest vill man satsa på informationssäkerhet som skulle få drygt 1,2 miljoner kronor. Det riktar in sig på att bland annat skydda viktig information och system från att obehöriga kommer åt dem.