Får inte hjälp att avhysa olaglig bosättning

Bosättningarna i skogen på Solbacken är olagliga och kommunen vill avhysa personerna som vistas där med hjälp av polis. Men polisen säger nej. ”Jag hade naturligtvist trott att polisen skulle hjälpa oss”, säger planeringschef Lars Hedqvist.

Lars Hedqvist vill ha bort de olagliga bosättningarna kring Degermyran.

Lars Hedqvist vill ha bort de olagliga bosättningarna kring Degermyran.

Foto: Skellefteå kommun/Lars Andersson/Christoffer Markström

Skellefteå2021-10-26 07:00

Skellefteå kommun vill få bort fem olagliga bosättningar vid Solbacken i närheten av Degermyrans avfallsanläggning. Det framgår av en begäran om hjälp med avhysning som kommunledningskontoret har skickat till polisen i Skellefteå. 

Bosättningarna består av kojor, enklare byggnader och husvagn. De finns på allmän plats, naturmark, samt inom skyddsområdet för störningar från avfallsanläggningen. Närområdet anses direkt olämpligt för bosättningarna på grund av hälsorisker bland annat.

I skrivelsen står det att bosättningarna utgjort grund för att ta sig in på avfallsanläggningen för att tillgripa avfall och restprodukter på området. De som bott där har forcerat stängsel och även avvisats av personal, säkerhetsvakter och polis. Kommunen vill inte ha obehöriga på området på grund av att det kan vara farligt säkerhetsmässigt.

På grund av Covid-situationen kommunen de legat lågt ett tag, men nu vill de agera kraftfullt. Kommunens plan var att efter avhysningen tillhandahålla personal för att avlägsna vagnar och byggnader samt röja vegetation. De tycker det skulle vara ”mycket olyckligt om åtgärden måste ske vintertid”.

Men polisen anser sig inte kunna hjälpa till med avhysningen. Detta eftersom det inte finns några lokala ordningsföreskrifter som förbjuder camping på annan plats än särskilt utpekade campingplatser. Det räcker inte att det är en otillåten bosättning för att de ska kunna agera. Istället hänvisar de till Kronofogdemyndigheten för särskild handräckning.

Norran kontaktar kommunens planeringschef Lars Hedqvist, som undertecknat skrivelsen. Han är inte alls nöjd med svaret från polisen.

– Jag hade naturligtvis trott att polisen skulle hjälpa oss. De är väldigt ovilliga. Med den här logiken skulle folk kunna campa i stadsparken. Det är också allmän plats, säger han.

Bor det någon i bosättningen nu?

– Ja, det tror vi, säger han.

Vet du vilka personerna är?

– Nej. De har varit bortjagade tidigare och kommit tillbaka i någon sorts katt- och råttalek. De har inte tillåtelse att vara där. Det är någon sorts självpåtagen rättighet, säger Lars Hedqvist.

Han tillägger att de nu kommer att göra ett till försök och vända sig till Kronofogdemyndigheten.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!