Kommunens holdingbolag Skellefteå Stadshus AB äger en tredjedel av Nolia AB. De andra två tredjedelarna ägs av motsvarande kommunala bolag i Piteå och Umeå. Beslutet om en utvärdering togs vid Skellefteå Stadshus AB:s styrelsemöte i maj 2020.
– Det är ett politiskt val att vara delägare tillsammans med Umeå och Piteå. Under den här resan har det varit diskussioner om hur mycket aktiviteter som skett i Skellefteå, säger Kristina Sundin Jonsson till Norran.
Det finns ett pågående samtal inom ägarbolaget Skellefteå Stadshus om ägarskapet i Nolia. Det diskuteras bland annat om Skellefteå har fått tillräckligt utbyte av sitt ägarskap
Norrans genomgång visar att de andra ägarna under den tid Skellefteå varit delägare 2012-2019 fått betydligt fler Noliaarrangemang.
– Vi har representanter som sitter i styrelsen i Nolia. Det är klart att styrelsen haft en ambition att det ska vara en jämn fördelning på aktiviteterna, men vi har inte nått dit än, säger Sundin Jonsson.
Skellefteå har liksom de andra kommunerna beslutat om ett ägartillskott på fem miljoner kronor 2020, totalt 15 miljoner kronor.
– Nolia har liksom hela branschen drabbats som följd av coronaviruset. I samband med diskussionerna i styrelsen om ägartillskottet gavs det också ett uppdrag om utvärdering av aktieinnehavet.
Det innebär dock inte att det är slut där. Frågan är hur pandemin fortsätter att slå 2021. Kan Nolia AB leverera som normalt under året?
– Beroende på fortsatt läge med pandemin kan det behövas fler ägartillskott. Så är det, säger Sundin Jonsson.
Var går smärtgränsen – det går att få mycket för pengarna hos andra leverantörer?
– Det är precis som du säger, men det är också en politisk diskussion som måste tas. Så länge man ägare i ett bolag måste man ta ansvar för det. Beslutar politiken att man inte ska vara det får man ta andra beslut.
– Fokus i diskussionen med Nolia har varit att man vill att fler saker ska komma hit. Utifrån scenariot du beskriver vill man göra en utvärdering av det långsiktiga ägandet från politiskt håll. Grunden är att så länge politiken vill ha kvar ägandet måste vi titta på olika alternativ. I och med utredningsuppdraget som vi har kommer den här diskussionen att fortsätta, säger Sundin Jonsson.
Hon upplever dock att Nolia AB blivit offensivare de senaste åren.
– Nolia har en vd som vill satsa i Skellefteå och startade bland annat ett kontor i The Great Northern, säger kommundirektören.
Parallellt med Sundin Jonssons utredning beslutade kommunfullmäktige i september att Skellefteå Stadshus ska förvärva kommunens aktier i bolagen Visit Skellefteå, Skellefteå museum och Västerbottensteatern. De andra delägarna har dock, innan allt är klart, en möjlighet att nyttja en hembudsklausul och ta över aktierna i bolagen. Genom att flytta ägandet skapas, enligt den ursprungliga tjänsteskrivelsen, en möjlighet till effektivare koncernsamordning, samtidigt som det skulle ge ”en bättre möjlighet till information, uppsyn och dialog.”
– Vi kommer att leverera in en utvärdering av Nolia. Sedan är frågan vad som kommer att hända med den här typen av bolag som Nolia är då pandemin är över? Vad finns det då? Kommer det att vara lika stort intresse? Det är en mängd saker som är väldigt osäkra och kan förändra branschen. Evenemang som exempelvis mässor, kongresser eller konferenser kommer dock att vara fortsatt viktiga för Skellefteå.
Får Skellefteborna våren 2021 veta mer om hur Skellefteå kommun ska stå i relation till Nolia?
– Det tänker jag. Just nu är läget tufft för Nolia med anledning av pandemin och vi har en nära dialog hur man ska lösa den här situationen.
Har vd Jonas Dahlberg gett några löften?
– Det har varit diskussioner om hur Nolia ska kunna öka sin synlighet i Skellefteå på olika sätt. Sen kom pandemin och det ena ledde till det andra. Vi får se efter utvärderingen av ägandet av hur det blir och vad som ska ske. Även om vi gör en utvärdering så kommer det att bli en politisk diskussion mellan ägarna i Piteå, Skellefteå och Umeå.
– Om hela den branschen går på knäna är det inte konstigt om man förväntas gå med underskott, men än så länge är det bara beslutat om ett ägartillskott, säger Kristina Sundin Jonsson.