Kommunen saknar ledsagare

Ledsagarservice finns till för att erbjuda personer med funktionsnedsättning en möjlighet att komma ut i samhället och delta i kultur- och fritidsaktiviteter. Just nu behöver kommunen fler ledsagare. ”Jag upplever att det blivit svårare att få tag i personer som vill ställa upp som ledsagare under de senaste tre-fyra åren”, säger Ethel Hedström, kanslist på Fibromyalgiföreningen och ansvarig för bokningen.

Skellefteå kommun behöver fler personer som vill ställa upp som ledsagare åt personer med funktionsnedsättningar.

Skellefteå kommun behöver fler personer som vill ställa upp som ledsagare åt personer med funktionsnedsättningar.

Foto: Gorm Kallestad/NTB Scanpix/TT

Skellefteå2020-01-23 08:00
undefined
Skellefteå kommun behöver fler personer som vill ställa upp som ledsagare åt personer med funktionsnedsättningar.

Ledsagning kan till exempel vara att följa med på promenader, handla, gå på restaurang, besöka olika evenemang eller följa med på läkarbesök. Ledsagarservice har funnits i 30 år och startade alltså innan LSS, Lagen om stöd och service, tillkom.

– Det har flutit på relativt bra. Jag upplever däremot att det blivit allt svårare de senaste tre-fyra åren att hitta ledsagare, berättar Ethel Hedström, som jobbat med detta i 28 år.

Tar sig inte ut på egen hand

Ledsagaren stöttar personer med funktionsnedsättning, hjälper till att bryta isoleringen och följer med till aktiviteter som personen inte klarar av på egen hand.

– Jag har förstått att det finns många som sitter med en funktionsnedsättning och inte tar sig ut på egen hand. Det är viktigt att den här tjänsten rullar på och fungerar på ett bra sätt. Helst skulle jag vilja att det fanns en stabil stab, då skulle jag kunna hålla en hög kvalité på verksamheten och lättare matcha ut vilka som passar bäst till olika personer till exempel, säger Ethel Hedström. Hon tillägger;

– Förut hade vi mest personer med fysiska funktionsnedsättningar som var i behov av ledsagare, under de senaste åren har det tillkommit allt fler personer med psykiska och neuropsykiatriska funktionsnedsättningar och för dem kan det ju vara önskvärt att ledsagaren har en viss erfarenhet och kunskap, men det är inget krav.

undefined
Ethel Hedström tycker att det blivit svårare att få tag i personer som vill ställa upp som ledsagare under de senaste åren.

”Färre vill ställa upp ideellt”

Ledsagaren går ut ideellt och utan ersättning. 
Bidrag för ledsagning går till den förening som ledsagaren är medlem i och föreningen får då bidrag baserat på hur lång tid varje ledsagning tagit.

– Hela föreningsvärlden har förändrats och jag upplever att det har blivit svårare att få personer som vill ställa upp ideellt. Det är även svårare att få tag i ledsagare utanför tätorten, säger Ethel Hedström.

Om man är berättigad så kan man inom Skellefteå kommun få ledsagning upp till två timmar per vecka, utan prövning och utan kostnad.

– Jag tror att det är något som är unikt för Skellefteå. Det är något vi ska vara rädda om, eftersom det finns många som inte omfattas av LSS.

Om man behöver en ledsagare fler timmar så krävs ett LSS-beslut. Ledsagartagaren kan välja att dela upp ledsagning på en timme två gånger i veckan eller två timmar en gång i veckan.
 Det kan även gå att spara ihop ledsagartimmar och göra en aktivitet som tar fler timmar.

”Det finns många som sitter med en funktionsnedsättning och inte tar sig ut på egen hand.”

Ledsagarservice

• Alla ledsagare får en kort utbildning som är gratis.

• Kultur- och fritidskontoret är huvudman för ledsagarservice.

• Ledsagarservice är en kommunal service som riktar sig till personer mellan 20-65 år med bestående funktionsnedsättning och som bor i ett ordinärt boende.

• Personen kan antingen själv söka tjänsten eller få den beviljad som LSS insats.

• Ledsagarservicen är gratis.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!