I januari började Skellefteå kommun utreda ”eventuella felaktigheter” vid Solkraft Öst.
Utredningen, genomförd av konsultföretaget Qualitarium, är nu klar. I den framgår det att både enhetschefen och verksamhetschefen på Solkraft Öst lämnade sina tjänster i januari i år.
I utredning slås det fast att det funnits uppenbara brister inom styrningen av verksamheten.
”Den svaga styrningen i samtliga led, från nämnden, förvaltningsledningen och verksamhetschefen, utgör en risk för att verksamheten tappar fokus på individens behov och kan utnyttjas för att utvecklas till att bli en kommersiell inrättning snarare än ett stöd för personer med behov för hjälp”, står det i utredningen.
Men om Solkraft bedrivit verksamheten på fel sätt kan inte konsultföretaget svara på.
”När det inte finns definierat vad Solkraft ska göra är det svårt att säga att det de gör är fel.”
En intervju med den tidigare verksamhetschefen visar att det fanns många, främst informella, signaler kring hur verksamheten skulle utvecklas. Verksamhetschefen ska ha förstått det som att det fanns en politisk vilja och önskemål om att utveckla verksamheten.
Samtidigt har många intervjuade personer sagt att man uppfattade att Solkraft gick sin egen väg och att verksamheten hade vuxit utan att det fanns ett uttalat politiskt önskemål om det. Det finns även en uppfattning om att ledningen lät det ske, utan att ifrågasätta:
”De som försökte framföra synpunkter fick inte gehör eller blev avfärdade.”
Två områden har granskats djupare: hantering av jävsituationer och bisysslor. Det ges inga konkreta exempel men slås fast att det funnits brister på båda punkterna.
Det finns också tveksamheter kring upphandlingar. Konsultföretaget kan inte fastslå att upphandlingsreglerna inte följts, men skriver att det finns signaler på att avvikelser har skett. Under 2021 gjorde Solkraft Öst inköp för totalt 10,4 miljoner kronor – och inköp för 6,3 miljoner kronor gjordes utan upphandling.
Utöver det som hittills nämnts finns också starka signaler på att det tidigare fanns en osund organisationskultur kring Solkraft Öst. Bland annat ska vissa anställda inte vågat påtala brister av rädsla att förlora sin anställning.
Katarzyna Wikström, förvaltningschef på socialkontoret, är fåordig kring utredningen men säger att kommunen har gjort en polisanmälan.
– I samband med när vi gick igenom det som behövdes för att göra utredningen så uppdagades saker som vi valde att polisanmäla, säger Katarzyna Wikström.
Vad mer kan du säga kring polisanmälan?
– Ingenting egentligen och jag väljer att inte uttala mig för att inte störa utredningen.
Gäller anmälan någon av de tidigare cheferna?
– Det vill jag inte kommentera.
Varför lämnade de tidigare cheferna sina tjänster?
– Jag vill inte kommentera personalärenden i media.
Hon vill inte heller kommentera uppgifterna om att det kan finnas jävsituationer och tveksamheter kring upphandlingar.
– Det finns förbättringsaspekter, men jag vill poängtera att vi har vidtagit åtgärder. De omedelbara aspekterna av förbättringsarbetet har påbörjats och det är en ny ledning på Solkraft. Så fort vi fick kännedom att det fanns saker som möjligtvis inte stod rätt till valde vi att göra den här utredningen, säger Katarzyna Wikström.