Norran har tidigare berättat om de synpunkter som kommit in gällande Norrbotniabanans förslag till järnvägsplan från Södra Tuvan till Skellefteå C. Det var framför allt buller, gångtunnlarnas placering och möjligheter till en ny E 4 i anslutning till Östra leden som engagerade Skellefteborna. Nu har även kommunen yttrat sig med politikernas godkännande.
Där framgår bland annat att kommunen anser att riksintresset för E 4 förbi Skellefteå förbises i planen och att E 4–anslutning till Östra leden bara beskrivs kortfattat. Kommunen understryker ”att detta är av avgörande betydelse för utvecklingen av det övergripande vägnätet i Skellefteå”. I yttrandet påpekas att korsningen mellan E 4 och Järnvägsleden är ”en korsning mellan regionens två viktigaste vägtransportstråk” och att det ställer höga krav på funktionen. Kommun skriver i yttrandet att det hade varit önskvärt med ytterligare fördjupade studier i detta skede ”för att säkerställa att en väl fungerande trafiklösning kan åstadkommas”.
En ny E 4 ingår till skillnad från Norrbotniabanan inte i den nationella transportplanen 2018–2029, men enligt yttrandet kan vägen aktualiseras om regeringen skjuter till tio procent mer i budgeten för infrastruktur. Kommunen påpekar också att det blir tekniskt svårare och dyrare att bygga en väg under järnvägen när den står klar. Norrbotniabanans projektledare Maria Erlandsson har tidigare sagt att E 4–projektet inte är finansierat och att de som jobbar med Norrbotniabanan därför inte kan föregripa planprocessen för vägbygget.
Samtidigt vill kommunen även att Trafikverket planerar för ökad vägtrafik i Skellefteå generellt. Kommunen betonar också att det är viktigt att Järnvägsleden, väg 372, inte får en sämre funktion för näringslivets transporter – eftersom vägen är en del av ett viktigt stråk från kusten till Norge och har betydelse för gruvindustrin.
Kommunen tror att trafiken kommer att öka påtagligt i framtiden på vägen på grund av bostads- och näringsetableringar. Andelen tung trafik bedöms också öka. De tycker därför att förslaget till cirkulationsplatsen vid Grenvägen är olämpligt utformad. Det kan vara svårt att orientera sig och köra fel, enligt yttrandet. Den ska enligt yttrandet även leda till stora rörelser och vridningar för tung trafik vilket ökar slitage och miljöbelastning. De vill därför att förslaget studeras ytterligare.
Det är också tydligt att kommunen vill ha fokus på kollektivtrafik, hållplatser och gång- och cykeltrafik. Kommunen vill att passagen under järnvägen vid Mjölnargatan förlängs till Älvsbacka så att det finns möjlighet till en bussgata där i framtiden. Kommunen lyfter också behovet av bra gång- och cykelvägar på norra sidan av älven som sammanbinder Skelleftehamn, Ursviken, Bergsbyn, Älvsbacka och centrum – ett stråk som föreslås passera en framtida E 4 planskilt. Detta kräver både att utrymme lämnas och att det finns anslutningar till hållplatser längs vägarna, enligt yttrandet.
Kommunen vill också att Trafikverket fortsätter att utreda vilka möjligheter som finns till ytterligare passage för gång- och och cykeltrafik i området kring Morön. I befintligt planförslag minskar de från tre till två.
Enligt planen ska granskningshandlingarna för det slutliga planförslaget kunna ställas ut i vinter. Byggstarten för sträckan Dåva Skellefteå är planerad till 2024.