– Den här texten riskerar ju att motverka att den som behöver hjälp faktiskt också får hjälp, säger Håkan Nilsson, ordförande för Kommunal i Västerbotten.
Artikeln är med i kommunens personaltidning Ida och det är en läsare som uppmärksammar Norran på skrivningen. Artikeln handlar om vad som kan ske när en medarbetare sägs upp, och vilka olika scenarier som kan uppstå. Under rubriken ”Misskötsel” står:
”När misskötseln är grov räcker det med ett övertramp – exempelvis att stjäla eller arbeta påverkad av alkohol eller droger – och det är grund för avsked”.
Men ett avsked är en väldigt omfattande åtgärd från arbetsgivarens sida och det ställs höga krav om den ska genomföras. Det kan exempelvis handla om allvarliga incidenter som våld, brott mot arbetsgivaren eller grov illojalitet. Och när det kommer till alkohol– och drogmissbruk finns flera prejudikat från Arbetsdomstolen. Det handlar dels om skillnaden mellan alkohol och narkotika varav det senare är olagligt men inte det förra. Narkotikamissbruk leder ofta till allvarligare följder. Dels för att alkoholmissbruk oftare klassas som en sjukdom medan narkotikamissbruk klassas som misskötsel.
– Det hade varit bättre om de undvikit ordet alkohol. Att avskedas på grund av alkoholmissbruk är aldrig steg ett i en process, utan snarare steg tio i min erfarenhet. Jag har själv aldrig upplevt att kommunen skulle hantera det så heller, säger Håkan Nilsson.
Arbetsgivaren har en stor rehabiliteringsskyldighet, fortsätter han.
– I min erfarenhet har kommunen skött detta, man försöker hjälpa dem med missbruksproblem.
Birgitta Holmström är kommunens förhandlingschef.
– Meningen kanske blev lite tokig, vi kunde ha källgranskat den ordentligare, säger hon.
Hur borde det ha stått?
– Om någon kommer alkohol- eller drogpåverkad på jobbet så tas personen ur tjänst och erbjuds att testa sig. Vi varslar dem också om avsked. De som visar positivt på droger avskedas, de som visar positivt på alkohol erbjuder vi rehabilitering. Varslet dras alltid tillbaka om personen accepterar hjälp.
Alla får en andra chans?
– Absolut får alla alkoholpåverkade det. Det är bara om någon vägrar ta emot hjälp som vi faktiskt går vidare med ett avsked, säger Birgitta Holmström.