Kommunen avbröt samarbete – men ångrade sig: "Så dåligt skött"

I slutet av oktober fick T2 besked om att kommunen avsåg att avsluta samarbetet gällande teknik- och industriprogrammets praktiska delar – redan vid årsskiftet.
Efter det har T2 sagt upp personal och gjort omorganiseringar.
Men nu har kommunen ändrat sig – och vill hitta ett nytt samarbete.
– Det är så dåligt skött. Jag tycker inte att man gör så här, säger Maria Marklund, vd på T2.

T2 Industriskola ligger i denna byggnad på Campus Skellefteå. Här bedriver T2 vuxenutbildningar och de gymnasiala teknik- och industriprogrammens praktiska undervisning.

T2 Industriskola ligger i denna byggnad på Campus Skellefteå. Här bedriver T2 vuxenutbildningar och de gymnasiala teknik- och industriprogrammens praktiska undervisning.

Foto: Magnus Lindkvist

Skellefteå2024-12-19 18:45

Nyheten i korthet

  • Skellefteå kommun avbröt samarbetet med T2 Training for Skills gällande teknik- och industriprogrammets praktiska delar, vilket ledde till personaluppsägningar och omorganisationer hos T2.
  • Kommunen har nu ändrat sig och vill återuppta samarbetet, men T2 har avvisat kommunens nya förslag och skickat ett eget förslag tillbaka.
  • Situationen har kritiserats för brist på dialog och dålig hantering, och det är fortfarande oklart vem som kommer att undervisa eleverna efter jullovet.

Under våren 2023 tog Skellefteå kommun ett omtag kring det gymnasiala industriprogrammet efter att en utredning slagit fast att det finns stora synergier i att till större del samverka med näringslivet.

Utredningen resulterade i ett avtal med utbildningsbolaget T2 Training for skills som sträcker sig till och med den 31 december 2026.

Avtalet går i korta drag ut på att T2 ska stå för de praktiska delarna av teknik- och industriprogrammets gymnasieutbildningar. Övrig undervisning ska fortsatt bedrivas på Balderskolan.

– Tanken är att vi båda ska bidra med det vi är bäst på. Vår styrka är det praktiska och kommunens är det teoretiska, säger Maria Marklund, vd på T2.

Sedan hösten 2023 har det nya upplägget omsatts i praktiken, med till synes gott resultat. Både Lena Drugge, som representerar Träbransch Norr, och Kent Berglund från Teknikföretagen, är nöjda.

– T2 har gjort ett bra jobb för industrin i Skellefteå. Vi är mycket nöjda med upplägget, säger Lena Drugge.

– Det har fungerat mycket bra och vi har bara goda omdömen från våra medlemsföretag, säger Kent Berglund.

undefined
Lena Drugge, verksamhetsledare Träbransch Norr, och Kent Berglund, regionchef, Teknikföretagen.

Nu i höst kom dock ett nytt besked från kommunen. Vid ett möte den 22 oktober informerades T2 Industriskolas verksamhetschef Ida Holmström om att kommunen ska sluta anlita T2 för den praktiska undervisningen från årsskiftet. 

Avsikten förtydligades i ett e-postmeddelande den 23 oktober där ansvarig hos kommunen skrev "Från 1 januari avser vi bedriva all undervisning i lokalen av egna lärare (...). Alltså inga timmar som köps av företaget T2 från 1 januari”.

– Hela hösten har jag gått och tänkt på “varför?”. Vi har inte gjort något fel och ingen är missnöjd, säger Maria Marklund när Norran under tisdagseftermiddagen träffar henne och Ida Holmström i T2 College, det hus som byggts på Campus Skellefteå för att bedriva utbildning inom trä, metall och teknik.

undefined
Maria Marklund, vd på T2, och Ida Holmström, T2 Industriskolas verksamhetschef.

Både Maria och Ida har försökt få svar, men känner inte att de fått något tydligt besked.

– Ibland skyller de på skollagen, att det är för dyrt eller att det finns en övertalighet inom lärarkåren. Beroende på vilket möte och vilka personer som varit med så har svaren varit olika, säger Ida Holmström.

Vad tror ni är anledningen?

– Jag förstår verkligen inte, och vill fortfarande ha ett svar, säger Maria.

undefined
"När de blir tryckta mot väggen så ändrar de sig. Det är intressant", säger Maria Marklund, vd på T2.

När Norran på onsdag efter lunch får återkoppling från kommunen säger gymnasieskolans avdelningschef Christer Westlund att de “skickat signalen” för att de behövde “se över utbildningens legalitet och kvalité”.

– Vi behövde dra i handbromsen för att säkerställa kvalité och legalitet, säger han.

Vid samtalet framkommer det att kommunen ändrat sig angående samarbetet med T2. Nu vill de köpa tjänster av T2 igen, redan från årsskiftet. 

Christer berättar att de skickat ett nytt förslag till T2, som T2 ännu inte tagit ställning till vid intervjutillfället.

Vad har förändrats sedan den 22 oktober?

– Vi ville se över att uppdraget ser bra ut. Vår snabba bedömning då var att det skulle ta längre tid. Nu har det gått snabbare än vi trodde.

Men nu har T2 hunnit säga upp personal – vad tänker du kring det?

– Det är tråkigt, så klart.

undefined
Gymnasieskolans avdelningschef Christer Westlund.

Vad händer nu?

– Det är en process som inte är i land än. Och en dialog som jag tycker att vi bör föra inåt, inte i media.

T2 har kritiserat bristen på dialog. Tycker du att ni haft en bra dialog fram till nu?

– Den hade kunnat vara bättre. Men nu vill jag blicka framåt och fokusera på hur vi ska ta oss an det här på bästa sätt.

undefined
Ida Holmström och Maria Marklund på T2 Industrihus är kritiska över hur ärendet hanterats. "Det är så dåligt skött. Jag tycker inte att man gör så här", säger Maria Marklund.

När Norran når T2 på onsdagseftermiddagen har de fått kommunens nya förslag. Maria Marklund tror att kommunen känt sig pressad efter ett möte som arrangerades på måndagen. Där fanns branschen, politiker och representanter från kommunen på plats.

– När de blir tryckta mot väggen så ändrar de sig. Det är intressant, säger Maria Marklund, vd på T2, som på onsdagsaftonen meddelar att de inte kan godta kommunens nya förslag. 

– Det handlar om kvalité och säkerhet. Vi måste kunna bemanna hela lokalen för att säkerställa att allt sker säkert, säger hon.

T2 har sedan i sin tur skickat ett nytt förslag till kommunen, som nu ligger på bordet.

– Vårat mål är samarbete, och jag har hela tiden hoppats att de ska ta sitt förnuft till fånga. Det är i slutändan individer och elever det handlar om, säger Maria Marklund.

Kommunens Christer Westlund vill på torsdagen inte ge någon ytterligare kommentar om hur de ställer sig till T2:s nya förslag.

– Det är inte möjligt för oss att kommentera så länge vi är inne i denna process, med hänsyn till alla berörda av detta arbete, skriver han i ett mail.

undefined
Ida Holmström, T2 Industriskolas verksamhetschef, vill gärna blicka framåt och att situationen ska lösa sig.

Norran har även varit i kontakt med representanter från branschen som på onsdagen var kritiska till idén att kommunen avsåg att bedriva den praktiska verksamheten i egen regi.

Kent Berglund på Teknikföretagen tycker att det är “djupt olyckligt” och han är bedrövad över det sätt som kommunen hanterat frågan.

– Det är beklagligt att de slår sönder ett mycket väl fungerande arbetssätt, säger Kent Berglund och fortsätter:

– Det är väldigt oprofessionellt hanterat, både gällande tonen och hur det framförts.

I onsdagens intervju med Christer Westlund får Christer frågan om han är självkritisk till hur kommunen hanterat den här frågan.

– Man kan alltid göra saker bättre, och det är klart att man hade kunnat göra saker annorlunda, sa han då.

På fredagsaftonen är det fortfarande oklart vem som kommer att möta eleverna efter storhelgerna, men kommunen har lovat att återkomma på måndag.

– Min förhoppning är att det här ska lösas så att det blir bra för alla parter. Jag håller alla tummar – men vi är inte där än, säger Maria.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!