”Nu är det rättning i ledet, nu får det vara slut”

Lorents Burman (S) skräder inte orden när det gäller avslöjandet om att det förekommit jäv.
Lorents Burman (S) skräder inte orden när det gäller avslöjandet om att det förekommit jäv.

”Jag ska ärligt erkänna att jag känner mig både besviken och förbannad, med all rätt”, säger Lorents Burman (S), kommunalråd i Skellefteå kommun. Enligt honom har diskussioner förts om jävsärendet en längre tid.

Skellefteå 4 december 2020 12:07

– Det som hänt med jävssituationen har skadat hela organisationens och kommunens anseende, säger han.

Han bekräftar att politikerna nåtts av reaktioner efter granskningen.

– Precis som hos allmänheten har vi inom politiken också reagerat och även diskuterat detta. Bland annat diskuterade vi i går tillsammans med övriga gruppledare om vad som komma skall, säger Lorents Burman.

Han tillläger att beslutet egentligen inte kommer som en överraskning.

– Det kommer inte så plötsligt som man kan tro. Vi har naturligtvis resonerat om detta under ett antal veckor sedan detta kom in via visselblåsarfunktionen. Det gör vi i den här typen av frågor. Jag stödjer Kristina Sundin Jonssons beslut helhjärtat.

Lorents Burman konstaterar att jävsproblemen är något kommunen minst av allt behöver just nu.

– Det har varit många beskrivningar av en tystnadskultur och kommunen har vidtagit ett flertal åtgärder för att förbättra detta. I allt det goda arbetet som nu görs finns förstås förbättringsdelar, men en sådan här händelse är inte alls bra. Nu är det rättning i ledet som gäller, nu får det vara slut på det här. Det ska inte få förekomma jäv, säger han.

Kristina Sundin Jonsson är ytterst ansvarig chef här. Har hennes förtroende skadats av detta? 

– Nej, inte alls. Kristina är också väldigt besviken. Hon har också hanterat det här på ett sätt som gör att hon har fullt förtroende hos politikerna. Beslutet hon tog var det enda rätta, säger Lorents Burman.

Att det fanns risk för jäv här borde inte vara en nyhet för henne. 

– Visst är Kristina kommundirektör, men ansvaret ligger hos de som inte följer reglerna i kommunen. Inte minst hos de som är på chefsnivå, säger han.

Han hävdar själv att han inte känt till att det skulle föreligga någon jävsrisk i det här fallet.

– Just nu känns det inte bra, men det här tas förstås vidare i och med att Kristina tillsätter en extern utredning. Det görs även en intern utredning för att stärka upp så att något liknande inte ska hända igen.

Han vill samtidigt trycka på det personliga ansvaret.

– Oavsett vilket system vi har så är det viktigast att man har omdöme. Det går inte att utbilda någon i det. Men vi lär oss säkert något av det här också, säger han.  

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Ämnen du kan följa