Det finns en politisk grupp som ser över effekterna av bussomläggningen. Den består av de socialdemokratiska kommunalråden Lorents Burman och Maria Marklund samt Agneta Hansson (V) och Andreas Löwenhöök (M).
Omfördelar bussar
– Det som troligen händer efter nyår är att gymnasietrafiken återgår till att bli linjetrafik och permanentas, säger Lorents Burman.
– Det blir troligen också en omfördelning av bussar, så att orter som fick många nya turer kan få dela med sig något till andra platser.
Han säger att några tätbebyggda delar av kommunen hamnade utanför, exempelvis norr om Kåge, och att man behöver justera det.
– I november hoppas vi kunna presentera ett antal större förändringar. Det tar tid eftersom det är som att lägga pussel. Flyttar man en buss så påverkas hela systemet. Det är viktigt att vi inte får ett nytt haveri i januari. Därför låter vi detta ta tid, säger Lorents Burman.
"Skrotar inte allt"
– Vi kommer inte att skrota hela systemet. Det finns saker som är bra, exempelvis att alla bussar kommer in samtidigt och det är enklare att byta.
Som Norran berättade i lördags kommer allmänhet inte att kunna åka med skolbussar.
– Det har vi också med oss när vi pratar om förändringar. Fler delar av landsbygden måste nås av reguljär trafik.
Även det tänkta systemet för närtrafik har fallerat.
– Där måste vi göra ett modifierat system. Vi kommer aldrig att nå hela landsbygden med reguljär trafik, säger Lorents Burman.
Utvärdering dröjer
I tisdagens tidning intervjuades arga föräldrar i Östanbäck-området och en av dem var Anneli Lind. Hon anser att kommunledningen inte själv bör avgöra hur lyckad eller misslyckad bussomläggningen blev, utan att folket måste tillfrågas.
– Det är ingen idé att utvärdera nu, vi vet ju att det finns många missnöjda, svarar Lorents Burman. Istället vill vi nu göra förbättringar, och först därefter höra vad medborgarna tycker.
Han säger att den som är fortsatt kritisk och inte framfört det tidigare är välkommen att göra skrivelser till kommunstyrelsen.
– Den ordinarie utvärderingen får vänta till vi fått en bättre ordning i trafiksystemet. Då blir det någon form av medborgardialog, säger kommunalrådet.
M tror på grundidén
Moderaten Andreas Löwenhöök sitter med från oppositionen. Han säger att det inte är några politiska skiljaktigheter i frågan, utan instämmer i den beskrivning som Lorents Burman ger.
– Inom någon vecka eller två ska vi ha en sittning med de övriga gruppledarna för att informera om läget, säger han.
När det gäller förändringarna säger han att det inte är helt klart hur stora de blir.
– Från moderaternas sida är vi inte beredda att skrota hela systemet. Vi har ju tagit beslutet om det nya och tror på grundidén. Vi vill nu se vad som går göra för att förbättra det, säger Andreas Löwenhöök.
Kritiken till kommunen: Blir ett möte nästa vecka