Politiker kritisk efter granskning av bisyssla

Norran granskade Sara kulturhus programchefs bisyssla som drog in miljoner. Nu har rapporteringen fått ett politiskt efterspel. "Hur kan man driva ett bolag med x antal kronor i vinst och samtidigt ha den här tjänsten?" Det undrade Liberalernas Jens Wennberg under fullmäktige på tisdagen.

Jens Wennberg hade funderingar om hur programchefens bisyssla kunde gå igenom och om rutiner i kommunen.

Jens Wennberg hade funderingar om hur programchefens bisyssla kunde gå igenom och om rutiner i kommunen.

Foto: Skellefteå kommun/Norran

Skellefteå2023-01-31 16:00

Han hade ställt en interpellation om ärendet till personalnämndens ordförande, tillika kulturhusbolagets tidigare ordförande, Evelina Fahlesson (S).

Han ville veta hur kommunen hanterar anställda som har sidoverksamheter som konkurrerar med kommunala uppdrag.

– Man måste verkligen fundera på hur man hanterat ärendet jag refererar till, sa han.

– Hur kan det vara möjligt att det kommer upp en sådan sak att man har ett eventbolag som tjänar x antal bra pengar under tiden man är anställd inom kommunen? Var det så att den verksamheten konkurrerade, att man använde det för att själv tillgodose sin egen bokföring för att få ett bra bokslut med den tjänst man hade inom kommunen? Det är jättemärkligt det där, tillade han.

Jens Wennberg påpekade att han fått många frågor runt det som hänt och att han fått påpekanden om att det inte borde vara teoretiskt möjligt att kombinera förtjänsten i företaget med anställningen som chef i det kommunala bolaget.

Han uppmanade även revisorerna att ta sig en titt på hur man arbetar med frågor om bisysslor i kommunen, samt att muntliga avtal inte borde förekomma.

– Är det något i rutinen som brister? Var går gränsen för vad som är tillåtet? Är det helt ok att göra såhär? Den här situationen skulle aldrig ha stigit till ytan om det varit ett solitt system i kommunen, sa han.

Han tillade:

– Det är inte bra när kommunen får den här uppmärksamheten. Vi tycker inte om det.

undefined
Evelina Fahlesson (S) berättade om arbetsgivarens och arbetstagarens ansvar när det gäller bisysslor.

Evelina Fahlesson berättade att enligt riktlinjerna är det den överordnade chefen som bedömer om bisysslan är tillåten eller inte och som ska dokumentera den i personalsystemet. Chefer kan också ta hjälp av HR vid bedömning av bisysslan och om den behöver förändras. Den anställde ska lämna uppgifter om sin bisyssla och detta ska följas upp i medarbetarsamtal en gång per år.

– Det är klart att det kommer att finnas ärenden där frågorna är knepiga. Därför är det viktigt att fortsätta ha den här dialogen och att alla våra anställda är medvetna om sitt ansvar att informera om eventuella bisysslor, sa Evelina Fahlesson

Hon tillade:

– Kommunen ska inte hamna i situationer där det ska vara förtroendeskadligt.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!