Den som fyller jämt tiotal mellan 20 och 70 år på en arbetsdag, kan se fram emot lite extra ledigt. Det beslutet fattade personalnämnden den 26 september.
– Förvaltningen hade fått i uppdrag att se över hur vi firar våra 50-åringar, och återkom med ett förslag på att ge alla jämna födelsedagar ledigt, säger Evelina Fahlesson (S), kommunalråd och ordförande i personalnämnden, och fortsätter:
– Det handlar om att kunna erbjuda våra anställda en liten extra krydda. Vi har hört att många tar semester för att vara lediga på sina stora födelsedagar. Det känns fint och kul att de nu kan fira med nära och kära.
Beslutet kritiseras däremot av oppositionen, ledd av moderaterna.
Motförslaget som lades fram skulle innebära att anställda får en extra semesterdag att ta ut när som helst det år de fyller 50.
– Det är vanligt att arbetsgivare i Sverige erbjuder en förmån vid 50-årsdagen, såsom en ledig dag eller en gåva, vilket har blivit något av en tradition. Däremot är en så omfattande policy som majoritetens förslag, där anställda får ledigt vid varje jämn födelsedag från 20 till 70 år, extremt långtgående jämfört med övriga kommuner i Sverige, säger Andreas Löwenhöök (M), oppositionsråd och vice ordförande i Personalnämnden, i ett pressmeddelande.
En del av kritiken handlar om att beslutet kan få ett orättvist utfall.
– Det här är ett ineffektivt och orättvist beslut som skapar en uppenbar ojämlikhet mellan anställda. Att vissa får en ledig dag medan andra inte gör det, bara för att deras födelsedag infaller på en helg eller röd dag, är direkt orättvist. Vårt förslag, som gav alla 50-åringar en extra semesterdag, hade gett de anställda samma förmån men utan den ojämlikheten, säger Andreas Löwenhöök.
Evelina Fahlessons uppfattning är att det varit enbart positiv respons från anställda sedan beslutet genomfördes.
– Jag tror att det finns acceptans i att det kan vara svårt att få det helt rättvist. Man ska få vara ledig på just dagen som födelsedagen inträffar, och det tror jag folk har förståelse för. Är du redan ledig, är du ju ledig ändå, säger hon.
Oppositionen kritiserar också att majoritetens förslag, enligt moderaternas egna uträkning, skulle kunna innebära en högra kostnad än motförslaget.
– Vår uträkning visar att majoritetens förslag kan kosta kommunen ca 2,2 miljoner kronor per år, medan vårt förslag kan stanna vid ca 425 000 kronor. Det är en betydande skillnad, och jag förstår inte hur majoriteten kan försvara ett så ineffektiv prioritering när vi behöver fler händer och arbetade timmar i välfärden. Vi behöver ha en fördjupad diskussion med de fackliga organisationerna för att vi tillsammans ska ta fram effektiva och rättvisa förslag för att öka trivseln och stärka arbetsmiljön, säger han.
Kostnad var inte något som togs i beaktande när beslutet fattades, säger Evelina Fahlesson, då det är komplext att räkna på över huvud taget.
– För oss handlar det om att vara en attraktiv arbetsgivare. Tittar man på den privata sektorn har man ofta fler förmåner än i det offentliga. Det här är något lite extra att erbjuda våra anställda som är genomförbart. Vi tycker att det är något positivt och kul.