Trygghet och säkerhet är viktiga frågor i landet. Regeringen vill därför öka antalet häktes- och anstaltsplatser markant.
Nu har kommunchef Kristina Sundin Jonsson skrivit ett brev till Kriminalvårdens generaldirektör Nils Öberg och förklarat att man ser positivt på en placeringen av ett häkte eller anstaltsplatser i Skellefteå.
Större flöde
Det beror främst på att Skellefteå senaste åren blivit mer attraktivt för internationella etableringar. Därmed kommer ett större flöde av individer och företag, men även besökare. Därför vill kommunen jobba med säkerhetsaspekten kring befolkningsökningen. Det skriver kommunchefen i ett brev till Kriminalvårdens generaldirektör Nils Öberg.
Norran har tidigare berättat att tingsrätten är positiv till ett häkte. Christel Lundmark, chef för tingsrätten i Skellefteå, konstaterade att man under ett flertal år haft en ”relativt konstant mängd inkomna mål.” Tingsrätten har även haft en högre andel förtursmål – det vill säga mål med häktade och mål med tilltalade under 18 år – än genomsnittet av tingsrätterna senaste åren.
Dessutom pekade hon på att antalet brottmål med flera tilltalade och förhandlingsdagar har ökat över tid.
Tingsrätten vill ha ett häkte i norrSkellefteå kommun har också bett polisen om synpunkter på en placering av ett häkte i kommunen och myndigheten har yttrat sig, via lokalpolisområdeschef Lars Westermark.
”En ökad eller minskad befolkning är viktiga faktorer i hur statliga medel ska fördelas.”
Sammanlagt räknar man med cirka 70 häktade personer per år i Skellefteå, Norsjö och Malå.
Eftersom Skellefteå jobbar för att öka sin befolkning förutspår polisen att antalet anmälda brott kommer att öka framöver och därmed antalet häktade personer.
”En ökad eller minskad befolkning är viktiga faktorer i hur statliga medel ska fördelas”, skriver han.
Får åka långt
Han konstaterar att det finns 46 anstalter och 32 häkten i landet. Fem anstalter är placerade i mellersta och norra Norrland och tre häkten; Umeå, Luleå och Saltvik-Härnösand.
Slutsatsen är att ett häkte i Skellefteå skulle skapa flera viktiga fördelar för polisregionen. En är minskade transporter. Långa avstånd innebär resursslöseri för utredande personal som måste resa till de olika häktena. Desamma gäller poliser som ska transportera häktade personer.
Ett häkte skulle minska kostnaderna och öka flexibiliteten, speciellt i ärenden med flera häktade, eftersom de placeras på olika orter.