Ett par workshops med berörda parter har hållits. Bland dem som medverkat är givetvis Northvolt men också Skellefteå kommun, Skellefteå Buss, med flera. Kärnfrågan är: vem ansvarar för vad – och vilken är tidpanen?
– Vi kommer att fortsätta med fler workshops. Där beskrivs behoven av resor och transporter, när resorna ska ske och från vilka platser. Utmaningen är att Northvolt är en jätteanläggning och vi måste se till att kollektivtrafiken kommer nära med korta och snabba resor, säger Lars Hedqvist.
Northvolt ramas in av gator i norr och söder. I norr är det Torsgatan som förlängts och ansluter till väg 372, Skelleftehamnsvägen, med ett provisorium som ska ersättas med en rondell.
I söder handlar det om Voltgatan som håller på att färdigställas – den går in från Risbergsgatan. Där vill Northvolt att all gästande persontrafik ska komma – och där kommer parkeringsplatserna att ligga. Enligt Northvolt planeras det cirka 300 stycken p-platser.
Det är nu alltmer sannolikt att båda gatorna får kollektivtrafik.
– Vi tittar i varje fall på det. Det fins ett önskemål från Northvolt om detta. De tänker sig sin huvudentré från Risbergsgatan. Därför är den nya gatan byggd och sedan tänkt att koppla samma Torsgatan och Risbergsgatan med en tvärlänk.
– Bara Northvolt är i storleksordningen åtta bussar per skift som det är frågan om. Det är en jättevolym. Då området är så stort krävs dubbla system med både Torsgatan och Risbergsgatan för att få detta att fungera praktiskt, säger Lars Hedqvist.
Northvolt planerar att ha 3000 anställda i slutet av 2025. Då är inte underleverantörer i andra planerade fabriker, servicepersonal, med flera medräknade. Nära Torsgatan byggs till exempel Skellefteå Site East där byggandet av en fabrik, som ska ge över 100 jobb, är igång. Dessutom planeras, som Norran berättat, en företagspark i direkt anslutning till Northvolt.
– Det är en omöjlighet om alla de här människorna ska åka egna fordon. Det är inte skapat utrymme för det på något sätt. Det kräver samverkan, förklarar Hedqvist.
När Norran talar med honom och Skellefteå Buss vd Marie Larsson så är de i dag glada över den nya linjeuppbyggnad som gjordes i Skellefteå i två omgångar, 2018 och 2019.
– De skapade en god grundförutsättning att komma igång. Vi har täckning ända ut på Northvolt som det ser ut redan i dag, säger Marie Larsson.
– Omläggningen byggde på ett system där bussarna kommer in samtidigt från olika håll och anslutningsturer avgår med så kort väntan som möjligt. Vi ska bygga system som ska lira ihop. Det är inte slut med Northvolt, det pågår etableringar av fler företag där också. Det här är definitivt en planeringsmässig utmaning, fortsätter Lars Hedqvist.
Enlig Larsson och Hedqvist har dialogen varit bra med alla parter. Northvolt är öppet för att inrätta skiften så att till exempel bussarna inte är bundna vid skolans toppar.
– Northvolt har inte lagt fasta skiftbyten. Företaget varit öppet för att lite kunna anpassa sig. Det vore utmärkt om de kunde hitta en skiftläggning där vi får en jämnare beläggning av kollektivtrafiken, förklarar Hedqvist.
Samtidigt ser Skellefteå kommun att de anställda vid Northvolt kommer att vara spridda över en stor del av kommunen, men också utanför kommungränserna, vilket också kräver samordning med regiontrafiken.
– Det får inte ta mer än 1,5 gång den tid det tar att ta sig till jobbet på annat sätt. Då tappar man motivationen att välja kollektivtrafik, berättar Marie Larsson.
– En del människor kommer att behöva byta på sin väg. Det är tveklöst så. Tanken är att det ska vara snabba byten. Tidigare har det fungerat att åka bil på grund av låg trafikering, men den kommer att öka av det som händer och på det här sättet blir det smidigare och enklare med kollektivtrafik, säger Lars Hedqvist.
– Det här kommer att accentueras de kommande åren med allt som kommer att byggas. Vi bygger 1000 bostäder per år, det etableras nya företag och sedan kommer staten in och bygger Norrbotniabanan, vilket kommer att innebära att många vägar stängs av. Transportsystemet kommer inte att tåla det resande med personbil som vi gör i dag. Det måste till effektivare och rationellare sätt, summerar Hedqvist.