Ta chansen att få se en komet ikväll

En nyupptäckt komet passerar jorden just nu, och rymdfysikern Niklas Edberg i Skellefteå har flera tips på hur den lättast kan siktas.
– Det gäller att ha lite tålamod, säger han.

Detta foto av Comet A3 togs den 24 september i San Pedro de Atacama, Chile, (Patrick Ditz via AP)  NYRL220

Detta foto av Comet A3 togs den 24 september i San Pedro de Atacama, Chile, (Patrick Ditz via AP) NYRL220

Foto: Patrick Ditz

Skellefteå2024-10-15 17:00

Kometen heter C/2023 A3 Tsuchinshan-ATLAS, eller Comet A3, och upptäcktes av kinesiska forskare förra året. Under lördagskvällen var den som närmast jorden och kunde ses även i Sverige. 

– Den kommer att kunna ses oktober ut men det är störst chans just nu. Själv ska jag ge mig ut ikväll och titta, säger Niklas Edberg när Norran når honom på tisdagen.

Han säger att det nästan är "lite pinsamt" att han inte sett den ännu, men han har inte hunnit. Niklas arbetar på Institutet för rymdfysik i Uppsala, där han bland annat varit med och byggt vetenskapliga instrument till en satellit som på närmare håll ska kunna undersöka just en sån här komet. 2029 skickas den ut.

– Målet för vårt instrument är att få information om hur växelverkan mellan kometer och solvinden (en gas av laddade partiklar som strömmar ut från solen och även ger upphov till norrsken här på jorden) fungerar, och hur kometens atmosfär är uppbyggd. 

undefined
Kometen C/2023 A3 (ATLAS-Tsuchinshan) ses på himlen över the Great Salt Lake west of Salt Lake City, Utah, den 14 oktober. AP Photo/Spenser Heaps) UTsh101

Niklas bor i Skellefteå och jobbar på distans. Han kommer att spana på kometen från Vitberget. Det krävs lite tur för att få se den, och det finns en del saker att tänka på.

– Kometen kan ses i väster när solen just gått ner, på en plats där det är fri sikt. Det ska helst vara molnfritt. Kometen är ljussvag och därför är det lättare att se den utanför stan där det inte är så mycket lampor som stör.

Han rekommenderar att använda kikare, men vill också varna för faran med att kika in i solen. Under kommande dagar kommer kometen att stiga lite högre på himlen och då kunna synas lite längre in på natten, men samtidigt kommer den att lysa svagare.

– Det är bra att ha gott om tid och så gäller det att ha lite tålamod, säger Niklas.

Vill du se kometen kan det vara läge att ta dig till en plats med fri sikt redan ikväll. Nästa gång den väntas ha vägarna förbi jorden är om 80 000 år – men dess framtida bana är ännu osäker.

FAKTA

De flesta kometer ligger i bana långt utanför solsystemet.

De kan falla in i solsystemet om de krockar med varandra.

När de tusentals eller miljontals år senare kommer nära solen, värms de upp och får svans.

Comet A3 är cirka tre kilometer i diameter och svansen är tiotusentals kilometer lång.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!