Koloniträdgårdsföreningen planterar träd inför jubileet

2021 firar svenska koloniträdgårdsförbundet 100 år, något som Dalkarlslidens koloniträdgårdsförening är med och firar. Den 28 augusti arrangerar de ett jubileumsfirande och inför detta har medlemmarna påbörjat nya projekt. Bland annat har de förberett ett arboretum, det vill säga en trädlund.

Ordförande Lena Hallberg har koll på vad som är gjort och vad som ska göras inför arboretumet.

Ordförande Lena Hallberg har koll på vad som är gjort och vad som ska göras inför arboretumet.

Foto: Melissa Niemann

Skellefteå2021-07-30 20:00

Om man har åkt längs gamla Kågevägen har man med största sannolikhet sett ett område små stugor strax utanför stan. Det är Dalkarlslidens koloniträdgårdsförening, och på marken på drygt fyra hektar odlar och umgås föreningens 39 medlemmar.

Till skillnad från de flesta andra koloniträdgårdsföreningar är marken inte arrenderad från kommunen utan köptes loss av föreningen 2001. De utspridda stugorna fungerar som sommarboende för majoriteten av medlemmarna.

I samband med Svenska koloniträdgårdsförbundet 100-årsjubileum har mycket nytt hänt bland kolonilotterna. En backe som tidigare bestod av gräs har nu grävts upp och blivit ett område med buskväxter. 

Lite längre in på marken har även en äng röjts upp och där finns nu noggrant utplacerade jordöar. Det är början till en arboretum, alltså ett område med olika träd. Oftast planteras dessa för att kunna studera växterna. 

– Att plantera 2021 träd är målet i år. Vi vill inviga vår trädplantering i samband med jubileet, säger Berit Norén, föreningens sekreterare.

Den 28 augusti har föreningen ett fullt schema. Öppen trädgård, fika och tipsrunda är exempel på vad som står på agendan. De som vill får öppna sina stugor för allmänheten.

undefined
I utkanten på området har biodlarna etablerat sig, så det finns gott om pollinerare i Dalkarlsliden.

Arboretumet i Dalkarlsliden kommer att bestå av ett trettiotal olika trädarter. Målet är att främja mångfald och locka besökare. Hittills har arbetet gått bra, men medlemmarna vittnar om en ökänd gäst som ställer till det.

– Vi har en riktig gourmethare som äter upp allt fint, säger medlemmen Bob Falkman och skrattar.

– Vi planterade vi en ek men den höll sig inte länge, så nu har vi byggt in den med nät, fyller medlemmen Karl-Bertil Holmström i.

Trots harens frammars är de överens om att låta den leva för att värna om djurlivet.

undefined
Berit Norén är inte sur trots att "gourmet-haren" har varit i farten och gnagt på hennes spenat.

Föreningenslivet är starkt kopplat till gemenskap, särskilt då arbetet som utförs är ideellt. Relationerna man bygger blir en stor trygghet, något som föreningens ordförande Lena Hallberg har fått uppleva under det senaste året. Hon har nämligen gått igenom en cellgiftsbehandling mot bröstcancer.

– Lotten betyder jättemycket för mig. Ett sådant här ställe mår man bra av, särskilt när man är sjuk. Förutom att man i föreningen tycker om att odla så blir man även bra vänner, säger hon.

undefined
För Lena Hallberg, som kämpat mot bröstcancer under det senaste året, har kolonilotten och gemenskapen varit extra viktig.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!